fbpx
Сьогодні
15:19 09 Гру 2023

Віддана ідеям гендерної рівності: українська феміністка Спориш отримала престижну німецьку премію

English version here

Фото: www.stephan-roehl.de

Українська активістка руху за права жінок, феміністка та кандидатка соціологічних наук Юлія Спориш здобула німецьку премію Анни Кляйн за 2024 рік.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сторінку київського офісу Фонду Генріха Бьолля.

Як повідомляють, до складу журі Жіночої премії Анни Кляйн входять:

  • Д-р Імме Шольц, голова правління Фонду Гайнріха Белля, голова журі
  • Ренате Кюнаст, депутатка Бундестагу, Союз 90/Зелені
  • Сильвія Льорманн, земельний міністр у відставці
  • Професор д-р Міхаеле Шрайєр, колишня віцепрезидентка Європейського руху Німеччини (EBD)
  • Ютта Вагнер, адвокат, колишня президентка Асоціації жінок-юристок Німеччини.

Розповідають, ще у 2019 році соціологиня Юлія Спориш заснувала в Києві громадську організацію "Дівчата". Мета – сприяти сексуальній просвіті та запобігати ґендернозумовленому насильству. Після початку агресії рф завдань побільшало, і феміністка блискуче справляється з цим викликом.

Як зазначають у фонді, Юлію Спориш відзначили за боротьбу за права жінок.

Юлія Спориш феміністка

Фото: Фейсбук / Юлія Спориш

 

Лише за минулий рік допомогу від "Дівчат" отримали 150 тисяч людей у 120 населених пунктах країни. Команда на 99% складається з жінок, і за час війни її чисельність зросла вдесятеро.

"Особливо сильне враження на журі жіночої премії Анни Кляйн справив той факт, що навіть у воєнні часи Юлія Спориш та всі учасниці ГО "Дівчата" продовжують боротися за гендерну рівність, присутність і керівну роль жінок у суспільстві та долати стереотипи в цій сфері", наголосили сайті премії.

Журі також відзначило "тверду віру Юлії в краще майбутнє феміністичного руху в Україні та відданість ідеям гендерно чутливого підходу до майбутньої відбудови країни".

Юлія Спориш регулярно бере участь у національних та міжнародних конференціях і заходах, як-от:

  • ООН-Жінки в Нью-Йорку,
  • Women Deliver в Руанді.

На всіх заходах активістка наголошує на важливості залучати жінок до відновлення держави.

В Україні кандидатка соціологічних наук є членкинею керівного комітету платформи гуманітарних неурядових організацій.

"Ця премія для мене велика честь і гордість, адже вона ще раз підтверджує, що ми, ГО "Дівчата", робимо кожен день для підтримки українських дівчат та жінок важливо та видимо. Що з усіх країн світу саме українка отримала премію, а це ще один шанс привернути увагу до нашої війни і залучити додаткові ресурси на подолання її наслідків", – написала переможниця в соцмережі.

Довідка

Зазначимо, премія Анни Кляйн – це щорічна німецька жіноча премія, що існує з 2012 року. Її присуджують жінкам з усього світу, які борються за гендерну рівність. Анна Кляйн – перша жінка-сенатор у Берліні. Вона була феміністкою, боролася за права жінок та ЛГБТ-спільноти.

Як заявляв раніше Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, для досягнення гендерної рівності знадобиться ще три століття.

Нагадаємо, раніше ми писали, що хоч сучасні жінки і обіймають керуючі посади, працюють у політиці, служать на війні та досягають неймовірних кар'єрних висот, наш світ ще дуже далекий від гендерної рівності.

Попри війну Україна продовжує працювати над подолання гендерної нерівності, зокрема в оплаті праці. Станом на 2021 рік різниця становила 18% на користь чоловіків.

Нагадаємо, що у Балаклії, Харківської області, відкрили Денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою для постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства. Це перший такий центр в Ізюмському районі та в деокупованій частині Харківської області.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: