fbpx
Сьогодні
16:17 09 Гру 2023

На наступному засіданні Рада ЄС обговорить зміцнення воєнного потенціалу України, – Боррель

English version here

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Рада ЄС на наступному засіданні має обговорити посилення Збройних сил України й зобов'язання блоку у сфері безпеки.

Про це він написав у соцмережі Х, повідомляє Рубрика.

Як зауважив Боррель, Росія здійснила найбільшу за останні 2 місяці ракетну атаку на міста України, і наголосив на необхідності посилення ЗСУ, включаючи системами протиповітряної оборони.

«На наступному засіданні Ради ми обговоримо зобов'язання ЄС у сфері безпеки, а також пропозиції щодо збільшення нашого внеску у військові спроможності України», – повідомив Боррель.

Російські війська поновили удари крилатими ракетами з бортів стратегічної авіації Ту-95МС. Востаннє їх застосовували 79 днів тому. Вранці 8 грудня російські війська завдали удару по Україні крилатими ракетами Х-101/Х-555. Силами протиповітряної оборони знищено 14 із 19 ракет на Дніпропетровщині та Київщині.

Повітряна тривога в столиці тривала майже 2 години, проте, на щастя, жодна ворожа ціль не досягнула міста.

Що відомо про вступ України до Євросоюзу

Нагадаємо, що 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Нещодавно в Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

Зауважимо, що рішення буде ухвалено лідерами країн ЄС на саміті 14 грудня. Для початку переговорів потрібна згода всіх лідерів.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу заявив, що Україна є головним пріоритетом і ЄС не втомиться від своїх зобов'язань щодо підтримки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: