fbpx
Сьогодні
20:57 07 Гру 2023

В Україні будуть виробляти радянські ЗРК, які адаптують під західні ракети

English version here

Фото: Міноборони України

Україна отримала від Сполучених Штатів Америки пакет технічних даних для початку місцевого виробництва деяких проєктів FrankenSAM — радянських зенітних ракетних комплексів, які планують модернізувати та адаптувати під західні ракети.

Про це повідомили в Білому домі за результатами Конференції оборонних індустрій, де брала участь українська делегація, пише Рубрика.

У Білому домі зазначили, що "франкен"-системи вироблятимуть паралельно і в Україні, і в США. Це дозволить пришвидшити їх розгортання та посилити ППО України.

Як пояснив очільник Мінстратегпрому Олександр Камишін в етері телемаратону "Єдині Новини", платформа FrankenSAM — це проєкт із посилення української протиповітряної оборони, коли беруть старі радянські системи й західні системи та, схрещуючи їх.

При цьому отримують швидкі гібридні рішення, які дозволяють уже сьогодні захищати наше небо.

"Подивилися на ці рішення тут, на місці. І по поверненню додому ми побачимо, як такі рішення вже працюють на полі бою в Україні", наголосив глава українського відомства.

Камишін також розповів, що із Вашингтону везуть і довгострокові рішення, зокрема про виробництво в Україні боєприпасів: насамперед — 155-мм калібру. В України вже є домовленості з двома провідними американськими компаніями.

Однак, реалізація цього проєкту займе 2–3 роки.

Окрім того, очільник Мінстратегпрому наголосив, що Україна ніколи не виробляла такі калібри. Щоб почати виробництво, Україні потрібні технології партнерів. Два роки — це мінімальний термін для такого виробництва.

Нагадаємо, що раніше Білий дім оголосив про зміцнення співпраці між оборонно-промисловими базами США та України та спільне виробництво, а також обмін технічними даними у сфері оборонної промисловості.

Виробництво торкнеться:

  • сфери систем протиповітряної оборони,
  • ремонтно-технічного забезпечення,
  • виробництва критичних боєприпасів.

У Білому домі вважають, що це посилить співпрацю між Сполученими Штатами та Україною та сприятиме швидшому проходженню інвестиційних угод через системи.

Що відомо про "франкен"-системи (FrankenSAM)

Нагадаємо, що ми вже писали про те, що Україна та Сполучені Штати Америки в рамках програми FrankenSAM створили "гібридні" системи протиповітряної оборони, які можуть запускати сучасні зенітні ракети західного калібру із модернізованих радянських пускових установок.

Тоді Україна звернулася до західних союзників з проханням допомогти їм знайти ракети для близько 60 зенітно-ракетних комплексів "Бук" радянського виробництва та радарів, які простоювали в арсеналі Києва.

Оскільки ракети для комплексів Бук-М1 і С-300 виробляє тільки росія.

За даними NYT, в результаті отримали 2 види "гібридних" ППО:

  • пускові установки "Бук" та ракети Sea Sparrow,
  • радянські радари та ракети AIM-9M Sidewinder.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: