fbpx
Сьогодні
Відео 20:17 07 Гру 2023

Рішення для перемоги: цього місяця Сполучені Штати передадуть Україні всі замовлені системи Vampire

Пускова платформа Vampire вивантажується з борту літака. Фото: ВМС США

У грудні поточного року Україна отримає усі 14 комплексів протидії безпілотникам Vampire, що були замовлені в рамках військової допомоги від Сполучених Штатів Америки.

Про це повідомляє пресслужба Командування повітряних систем військово-морських сил США (Naval air systems command), пише Рубрика.

У чому проблема?

Росія за час повномасштабного вторгення все частіше застосовує у масованих повітряних атаках не ракети, а ударні безпілотники, адже їх можна швидше виготовити та й коштують вони набагато дешевше.

Окрім того, БпЛА доволі важко збивати через їх невеликий розмір та політ на низькій висоті. До того ж відтепер ударні безпілотні апарати російської федерації мають ще й незвичний чорний колір та містять матеріал, який поглинає радіолокаційний сигнал.

Тому для успішного знищення українським силам ППО потрібні засоби, що можуть оперативно та влучно знищувати саме дрони.

Нагадаємо, що Пентагон надав контракт компанії L3Harris Technologies на постачання 14 ракетних систем VAMPIRE для України, які допоможуть ЗСУ розпізнавати та знищувати дрони противника.

Яке рішення?

"Портативний комплект VAMPIRE дозволить сухопутним військам України збивати безпілотники противника та захищатися від наземних загроз ворога. Системи, замовлені Пентагоном, створені для надання критично важливих захисних засобів, які допоможуть Україні захиститися від атак на цивільну інфраструктуру", наголосили у релізі компанії.

У грудні Сполучені Штати передадуть українським Сухопутним військам 14 комплексів Vampire.

Як це працює?

Ці системи були розроблені спеціально для України для виявлення та перехоплення ворожих безпілотників, зокрема Shahed-136.

У військовому командуванні США зазначили, що розробка, виробництво та постачання систем Vampire відбувається у надзвичайно стислі часові рамки під керівництвом спеціальної Команди розробок точних видів озброєння PMA-242 ВМС США.

Багатофункціональні ракетні системи Vampire

Багатофункціональні ракетні системи Vampire

"Ми поставили перші чотири системи лише за шість місяців, використовуючи інноваційну стратегію укладання контрактів і старанно працюючи, щоб йти в ногу зі швидким розвитком системи", пояснив заступник керівника програми іноземних продажів Кевін Распет.

Перші Vampire потрапили до пакету військової допомоги США у розмірі 1,3 млрд доларів, що був анонсований 19 липня 2023 року. Проте тоді не було вказано кількість запланованих до передачі установок.

Як нагадали, про початок їх застосування українськими військовими 1 вересня повідомив департамент оборони Сполучених Штатів.

До того ж ракетні комплекси Vampire будуть оснащені:

  • передовим датчиком наведення WESCAM MX-10 RSTA,
  • ракетами Advanced Precision Kill Weapons System, що дозволить оператору швидко і точно вражати цілі.

У повідомленні також зазначали, що разом з новою партією техніки у найближчі тижні мають надійти перші ракети APKWS оснащені безконтактним детонатором.

Безконтактний підривник з радіочастотним датчиком має суттєво підвищити ефективність комплексу.

Що відомо про Vampire

Мобільна система Vampire – відносно нова розробка. Польові випробування VAMPIRE почалися в 2021 році, а влітку 2022 року компанія продовжила випробування дальності уражання цілей та загальної надійності систем.

Система керованого озброєння зенітного комплексу інтегрує оптико-електронну систему WESCAM MX-10 з тепловізійною та телевізійною камерами, що відповідає за виявлення цілей і наведення та пускову установку чотирьох 70-мм керованих ракет.

Основою комплексу є керована 70-мм ракета APKWS виробництва компанії BAE Systems. Вона оснащена дистанційним детонатором для перехоплення повітряних цілей.

Комплекс портативний та може встановлюватись на різні транспортні засоби, включаючи цивільні позашляховики.

Нагадаємо, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав, як працюють на лінії зіткнення екіпажі реактивних систем залпового вогню RM-70 Vampire 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка.

Окрім того, 7 грудня Україна запросила у Сполучених Штатів нові види озброєння для відбиття російських атак, серед них є сучасні системи протиповітряної оборони, винищувачі F-18 "Хорнет", безпілотники, гелікоптери Apache і Black Hawk. США вже інвестували $27 мільярдів в оборонні контракти для України.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: