fbpx
Сьогодні
17:24 07 Гру 2023

Міненерго закликало економити електроенергію: через обстріл рф зупинили роботу два блоки ТЕС

Фото: PIXABAY

7 грудня російські загарбники завдали удару по одній з ТЕС у прифронтовій зоні, внаслідок артилерійського обстрілу обладнання зазнало серйозного пошкодження.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міненерго.

Як повідомили у відомстві, унаслідок пошкоджень припинили роботу два енергоблоки.

Унаслідок чого, а також через зниження температури повітря фіксували тимчасовий дефіцит електроенергії в енергосистемі.

Міненерго просить споживачів підтримати енергетиків: споживати електроенергію розумно та економно, особливо в пікові години навантаження.

В "Укренерго" підкреслили, що через похолодання значно зросло споживання, а можливості електростанцій збільшити виробництво електроенергії обмежені.

Окрім того, похмура погода також заважає роботі сонячних електростанцій, а на деяких теплових блоках тривають ремонтні роботи.

Через те, що споживання перевищує виробництво, в енергосистемі утворився дефіцит електроенергії. Щоб підтримати баланс між споживанням та виробництвом, "Укренерго" застосувало з 11:00 до 19:00 аварійну допомогу з Румунії, Польщі, Словаччини.

А втім, як наголошують енергетики: аварійна допомога — це екстрений захід для подолання дефіциту.

Зазначимо, що побутова енергоефективність означає, що людина використовує менше енергії для своїх потреб, але не обмежує їх.

Що може зробити кожен:

  • вимикати світло там, де воно не потрібно;
  • не вмикати кілька енергоємних приладів одночасно;
  • не розморожувати продукти у гарячій воді;
  • тепліше вдягатися, а не вмикати обігрівач;
  • не ставити у холодильник теплі чи гарячі страви, а дати їм охолонути;
  • швидко та щільно закривати холодильник;
  • заощаджувати воду, особливо гарячу;
  • наливати в чайник води не більше ніж потрібно для одного чаювання;
  • приймати душ замість ванни;
  • вимикати компʼютери та ноутбуки, а не залишати в режимі очікування;
  • не залишати телефон на зарядці на всю ніч;
  • максимально використовувати денне світло.

Нагадаємо, що станом на 5 грудня без електропостачання залишаються 467 населених пунктів, з них 436 знеструмлені внаслідок бойових дій, решта – через негоду.

Окрім того, майже 75% опитаних громадян України підготувалися до можливих проблем з енергопостачанням взимку: найбільш інтенсивно готувалися люди молодого та середнього віку, а також більш забезпечені та мешканці столиці.

Підготовка до російського терору взимку

Нагадаємо, що протягом опалювального сезону торік росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об'єктах. Понад 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції.

Проте, аналітики та експерти вважають, що цієї зимою окупанти не зможуть залишити українців без світла. Але військові попереджають, що окупанти можуть готуватися до атак, зокрема, будуть використовувати "Шахеди".

Міністр енергетики України Герман Галущенко також вважає, що армія рф ймовірно очікує стабільного зниження температури та погіршення погодних умов для того, щоб завдати чергових ударів по енергетиці України.

Як зауважував міністр енергетики України Герман Галущенко, в Україні під час масованих російських атак, окупанти можуть завдати масштабної шкоди енергосистеми, тому блекаути можливі.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: