fbpx
Сьогодні
13:48 06 Гру 2023

Поки недосяжна мрія: в ОП не підтвердили відкриття аеропорту "Бориспіль" у найближчій перспективі

Фото: надане аеропортом Бориспіль

Аеропорт "Бориспіль" став першим об'єктом, який закрили через початок повномасштабної війни, проте відновлення польотів є бажаною, однак поки що недосяжною метою.

Про це заявив радник голови ОП Михайло Подоляк в ефірі програми "Аргумент".

Як пояснив посадовець, більша частина істотних позитивних змін реальні тільки за сценарію, в якому росія почне зазнавати стратегічної поразки на лінії фронту.

Відновлення рейсів в "Борисполі" ускладнюється кількома завданнями, з якими необхідно впоратися Україні.

"Це може обговорюватися, може відбуватися підготовка. І вона відбувається, в тому числі – в "Борисполі". Однак питання безпеки мають бути більш об'ємно і більш суттєво вирішені", – сказав чиновник.

По-перше, як вважає Подоляк, необхідно, щоб знизилася інтенсивність повітряного терору з боку російської армії.

"А ми з вами прекрасно розуміємо, що інтенсивність не знижується, попри той факт, як каже президент, що почався новий етап війни", підкреслив посадовець.

Тому, поки Україні не вдасться розв'язати питання з безпекою, про відкриття нового хаба для повітряних перевезень складно говорити.

"Якщо можна буде розв'язати питання безпеки, тоді можна буде розмовляти про ту чи іншу логістику, в тому числі логістику повітряних перевезень", наголосив Подоляк.

Чиновник також зауважив, що для безпеки також необхідні домовленості з партнерами для збільшення поставок необхідних Україні систем ППО.

"Я думаю, що тут буде багато різних рішень. І зараз ці рішення десь вже логістично завершені. Мається на увазі, що вже йдуть поставки", – уточнив Подоляк.

Окрім того, зі слів посадовця, необхідно проаналізувати, як росія буде саме цієї зими використовувати свої сили для повітряних атак: авіацію, дрони тощо.

Нагадаємо, що 1 грудня керівник ОП Андрій Єрмак висловив переконання, що невдовзі "Бориспіль" знову відправлятиме й прийматиме повітряні судна.

"Це повернення до елементів миру можливе тому, що Україна стала сильнішою. Тепер ми здатні забезпечити безпеку цього об'єкта", — пояснив Єрмак.

До того ж, 15 листопада Єрмак заявляв, що в Україні розглядають можливість відкриття одного з цивільних аеропортів до завершення війни. Він зазначав, що українська влада й партнери уже працюють над цим, але не уточнював, про яке летовище йдеться.

Прогнози Євроконтролю

У Європейській організації з безпеки повітряної навігації опублікували квітневий прогноз щодо розвитку авіагалузі до 2029 року. Там вважають, що обмеження на польоти над Україною, росією, Білоруссю та Молдовою зберігатимуться ще майже сім років.

Водночас у державному підприємстві "Украерорух" заявили, що повітряний простір відкриють одразу після завершення воєнних дій та перемоги України. У підприємстві наголосили, що Україна повноцінно готується до відновлення польотів у своєму повітряному просторі одразу після закінчення бойових дій.

Раніше можливість відновлення польотів цивільної авіації в Україні під час дії воєнного стану скептично оцінювали в Повітряних силах.

Також повідомлялось, що Ірландський лоукостер Ryanair заявив, що розглядає можливість відновлення невеликої кількості рейсів в Україну до кінця 2023 року за умови успішних переговорів щодо часткового відкриття повітряного простору.

Як писала Рубрика, 20 липня в Україну прибуло керівництво найбільшої авіакомпанії Європи Ryanair. Делегація проводить перемовини з керівництвом міжнародного аеропорту "Бориспіль" про відновлення польотів після закінчення війни.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: