fbpx
Сьогодні
21:59 05 Гру 2023

МАГАТЕ успішно провела чергову ротацію місії на Запорізькій АЕС

English version here

Фото: Telegram/ Командувач Тарнавський

Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) успішно провела чергову ротацію своєї місії на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Це п'ятнадцята група експертів агенції від початку роботи місії.

Про це сьогодні, 5 грудня, повідомив у своєму Telegram-каналі Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ "Таврія".

"5 грудня 2023 року відбулася чергова ротація персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, яка тимчасово окупована російськими військовими", – написав Тарнавський.

Зазначається, що місія МАГАТЕ має на меті здійснювати контроль за радіаційною, хімічною та іншою безпекою на ЗАЕС.

Безпекою представників місії МАГАТЕ під час ротацій займаються українські військові, повідомив начальник відділу ЦВС ОСУВ Тарвія Олександр Савенко:

"Були випадки дистанційного замінування, де наші сапери з одного з підрозділів проводили розмінування. Ще не вийшла місія, не змінилась, тільки піднялася наверх, проводились обстріли як зі стрілецької зброї, так і з мінометів та артилерії".

Ротація на Запорізькій атомній електростанції відбувається щомісяця. Попередня почала свою роботу 2 листопада 2023 року.

При цьому начальник відділу ЦВС ОСУВ "Таврія" Олександр Савенко розповів, що українські військові мають забезпечувати ротацію експертів МАГАТЕ.За його словами, йдеться про забезпечення режиму припинення вогню на лінії бойового зіткнення, розмінування місцевості за потреби та забезпечення безперешкодного переходу представників місії.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Нагадаємо, як повідомляла Рубрика, у ніч на 2 грудня на окупованій Запорізькій АЕС відбувся повний блекаут, який може створити загрозу ядерній та радіаційній безпеці на станції.

Як зазначили атомники:

  • ввечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС – Феросплавна" напругою 330 кВ. Через неї ЗАЕС отримувала живлення від української енергосистеми.
  • о 02:31 під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС – Дніпровська" напругою 750 кВ.

Через блекаут Запорізька АЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. Увімкнулися усі 20 генераторів, потім у роботі залишили 8.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що кожний блекаут на Запорізькій атомній станції – це загроза повторення Фукусіми в Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: