fbpx
Сьогодні
14:40 30 Лис 2023

Експерти МАГАТЕ минулої ночі зафіксували вибухи біля двох українських АЕС

English version here

Фото: twitter.com/iaeaorg

Експерти МАГАТЕ, які здійснюють моніторинг безпекової ситуації на атомних станціях в Україні, повідомляють, що минулої ночі пролунало кілька вибухів поблизу Хмельницької АЕС.

Про це йдеться у звіті, оприлюдненому на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії, повідомляє Рубрика.

"У Західній Україні група МАГАТЕ, яка спостерігає за ситуацією на Хмельницькій атомній електростанції, повідомила, що, перебуваючи у своїх приміщеннях, чула минулої ночі протягом 20 хвилин кілька вибухів у безпосередній близькості", – зазначили в агентстві.

Станція не постраждала безпосередньо, але інцидент показав – поки триває війна, усі АЕС України залишаються в небезпеці, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

"Весь світ переважно зосереджений – і це справедливо – на цілком реальних небезпеках, з якими стикається Запорізька АЕС… оскільки вона розташована на передовій, – зазначив Гроссі, маючи на увазі, що ця станція окупована російськими військами. – Але вчорашня подія нагадує про те, що ми не повинні забувати про інші ядерні об'єкти в Україні, яким потенційно теж загрожують ракетні та інші атаки".

За словами очільника МАГАТЕ, усі ядерні об'єкти України залишаються уразливими: або безпосередньо з огляду на ймовірні влучання ракет, або побічно – якщо буде порушено їх електропостачання.

Як повідомлялося, у ніч на 29 листопада ворог атакував Україну ударними БпЛА типу "Шахед" та керованими авіаційними ракетами Х-59.

Зранку 29 листопада Повітряні сили повідомили, що вночі збивали безпілотники "Шахед" в межах Одеської, Дніпропетровської, Київської, Херсонської, Запорізької та Хмельницької областей.

Внаслідок нічної російської атаки 29 листопада пошкоджено приміщення агропідприємства у Хмельницькій області.

Раніше також повідомлялось, що експерти МАГАТЕ зафіксували пуски ракет, скоріш за все, з реактивної системи залпового вогню з близької відстані від тимчасово захопленої російськими окупантами Запорізької АЕС.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: