fbpx
Сьогодні
16:30 04 Гру 2023

Кожен українець може безкоштовно пройти тестування на ВІЛ: як працює це рішення

English version here

Фото: з відкритих джерел

Голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) Ярослава Лопатіна на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила, що кожен українець може безкоштовно за 15 хвилин пройти тестування на ВІЛ.

Про це повідомляє Укрінформ інформує Рубрика.

У чому проблема?

Нині Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ).

"За даними Центру громадського здоров'я, в Україні проживає 257 тисяч людей, які мають ВІЛ-інфекцію. Це з урахуванням окупованих територій. Якщо говорити про тих людей, які перебувають під наглядом, то десь 160 тисяч отримують лікування. Отже, третина людей не знає про наявність ВІЛ-інфекції і не лікується. І це той прошарок, за рахунок якого епідемія має змогу рухатися далі", – акцентувала голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні Яросава Лопатіна.

Вона додала, що важливо також звертати увагу й на те, що лише 69% людей, які живуть з ВІЛ, знають свій статус і можуть контролювати захворювання.

Яке рішення?

Наразі кожен українець може безкоштовно за 15 хвилин пройти тестування на ВІЛ, і це варто зробити, аби подбати про себе та своє здоров'я.

Як це працює?

"Зараз є швидкі тести на ВІЛ. Будь-яка людина може звернутися до лікувального закладу або до громадського сектору та пройти тест безкоштовно, швидко, конфіденційно та безболісно. Це займає 15 хвилин. Доступ до тестування є. Але треба, щоб і медичний сектор про це подбав. Потрібно пропонувати тест на ВІЛ людям, які звертаються за медичною допомогою", – сказала Лопатіна.

Вона додала, що лікарі, які займаються безпосередньо ВІЛ-інфекціями, це розуміють, а інші лікарі часто забувають, що ВІЛ-інфекція довго може бути безсимптомною, і тому активно не пропонують тест.

Лопатіна нагадала, що ВІЛ передається звичайний статевим шляхом.

"Майже 75% людей, у яких останнім часом виявили ВІЛ, мають цю інфекцію саме через статеві стосунки", – зауважила вона.

Голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні підкреслила, що війна також лише ускладнює проблему боротьби з епідемією ВІЛ.

Тому особливо важливо дбати про захист від ВІЛ, проходити тестування.

"Звісно, дуже багато лікарень було зруйновано. Але там, де немає бойових дій, доступ до тестування є", – наголосила вона.

Довідка

Щороку, починаючи з 1988 року, 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день входить у Всесвітню кампанію "16 днів проти гендерно зумовленого насильства".

Головна мета цього дня – звернути увагу суспільства на проблему ВІЛ/СНІДу, підвищити поінформованість людей, а також продемонструвати солідарність на шляху до подолання даної проблеми.

ВІЛ є соціально небезпечним захворюванням, що вражає імунну систему та послаблює захист від багатьох інфекцій та деяких типів онкологічних захворювань, з якими здатен впоратися імунітет здорової людини. Вірус руйнує та послаблює функцію імунних клітин, тому в інфікованих осіб поступово розвивається імунодефіцит. Останньою стадією ВІЛ-інфекції є синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

З моменту реєстрації перших випадків ВІЛ-інфекції понад 35 років тому 78 мільйонів людей інфікувалися ВІЛ та 35 мільйонів померли від хвороб, зумовлених СНІДом.

ВІЛ/СНІД досі залишається глобальною проблемою для людства, небезпечний характер якої поглиблюється на тлі реалій воєнного часу.

Саме тому сьогодні важливо опікуватися правами, людей хворих на ВІЛ, надавати їм належну медичну та соціальну допомогу, а також забезпечувати доступність та належність якості тестування з метою виявлення ВІЛ-інфекції.

Такі захворювання як ВІЛ-інфекція потребують постійного контролю, включення та забезпечення медичними препаратами.

Успішність лікування ВІЛ у конкретного пацієнта напряму залежить від регулярності прийому антиретровірусної терапії. Протидія ВІЛ на регіональному та національному рівні напряму залежить від виявлення випадків, профілактики інфікування та власне й лікування.

Терор, який вчиняє росія щодо медичної системи України, має жахливі наслідки для кожного пацієнта й пацієнтки, а також для загальної епідситуації в країні.

Як повідомляла Рубрика, в Україні для пацієнтів з ВІЛ, туберкульозом та замісною терапією з'явився застосунок Complete Care4you.

Також повідомлялось, що Сполучені Штати виділяють майже 120 млн доларів фінансової допомоги медичній системі України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: