fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 18:26 01 Гру 2023

Нові рішення для "зеленої" відбудови України: головне з міжнародної конференції у Литві

English version here

Президент Литви Гітанас Науседа під час міжнародної конференції з питань “зеленого” відновлення в Україні, організованої Європейською комісією. Фото: Олена Баконіна

З 29 листопада по 1 грудня у столиці Литви Вільнюсі відбувається міжнародна конференція з питань "зеленого" відновлення в Україні, організована Європейською комісією. На заході поєднуються політика та бізнес-сегменти, щоб обговорити поточну шкоду екологічній інфраструктурі в Україні, завдану збройною агресією рф, а також стратегії та конкретні рішення, що лежать в основі "зеленого" відновлення. Попереду — узгодження українського законодавства з європейським, 50 мільярдів євро від партнерів та "Фенікс".

У чому проблема?

Єврокомісія нагадує, що загальний розмір шкоди довкіллю та екоінфраструктурі в Україні внаслідок війни становить понад 52 мільярди євро. Зокрема, Україна зіткнулась з екологічними наслідками внаслідок руйнування Каховської ГЕС, найгіршої техногенної катастрофи після аварії на ЧАЕС.

У лісовому секторі збитків завдано на 1,4 мільярда євро, а 20% природоохоронних територій перебувають під загрозою. Також за час війни пошкоджено або зруйновано 497 водогосподарських об'єктів.

Крім того, зараз Україна є найбільш замінованою країною у світі.

Проте Європейські партнери пропонують свою допомогу у кількох сферах для того, аби не лише відбудувати Україну, а й зробити наші міста та інфраструктуру екологічними, зручними та пристосованими до комфортного життя.

Яке рішення?

Відкриваючи конференцію, Президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що Україна досягла неймовірного прогресу у впровадженні реформ попри жорстоку війну.

"Коли війна закінчиться, Україна матиме шанс стати центром зеленої економіки. Наша країна готова поділитися своїм досвідом"", — сказав він.

Єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс зазначив, що мета є зрозумілою: "світле майбутнє України, побудоване на міцній основі як частини європейської родини".

За його словами, перший пріоритет — покласти край війні, але коли війна закінчиться, потрібне відновлення з екологічною стійкістю в основі, тому що це єдиний спосіб забезпечити процвітання в довгостроковій перспективі.

"Ми розглядаємо ресурси, які знадобляться, і дії на місцях, які становитимуть зелену реконструкцію", — пояснив єврокомісар.

Віргініус Сінкявічюс, єврокомісар з питань навколишнього середовища. Фото з відкритих джерел

Допомога Україні надається комплексно, починаючи з практичної допомоги на шляху до вступу в ЄС і фінансової підтримки, та закінчуючи технічною підтримкою через програми Європейської Комісії.

Політичний сегмент

Комісія допомагає Україні узгодити своє екологічне законодавство з acquis ЄС і створити адміністративні структури для забезпечення виконання та імплементації екологічного законодавства.

Також передбачається створення коаліцій — тісна взаємодія з міжнародними партнерами (такими як UNEP, UNIDO, World Bank) і групами підтримки, такими як Робоча група високого рівня з екологічних наслідків війни.

Фінансування

Європейська Комісія запропонувала в рамках EU Ukraine Facility витратити на підтримку України 50 мільярдів євро протягом 2024-2027 років. Також у цей механізм включається план реконструкції України — забезпечення врахування екологічної стійкості в майбутніх інвестиціях.

Технічна підтримка

Європейська ініціатива "Фенікс" — ряд програм Європейської Комісії, спрямованих на підтримку українських політиків та громадянського суспільства для "зеленого" відновлення. Саме в рамках цієї ініціативи виділили 7 млн євро на "зелену" розбудову українських міст за змішаним фінансуванням від програми LIFE та Horizon Europe Cities.

Автор: Олена Баконіна

Як повідомляла Рубрика, 28 листопада, в столиці Литви Вільнюсі розпочинається чотириденна міжнародна конференція високого рівня, присвячена екологічному відновленню України.

Нагадаємо, на даний час Україна розслідує 271 воєнний злочин проти довкілля, скоєний російською федерацією від початку повномасштабної війни проти нашої країни. Також розслідує 15 випадків екоциду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: