fbpx
Сьогодні
10:50 02 Гру 2023

На Запорізькій АЕС вночі стався повний блекаут: загроза ядерній безпеці

English version here

Фото: Енергоатом

У ніч на 2 грудня на окупованій Запорізькій АЕС відбувся повний блекаут, який може створити загрозу ядерній та радіаційній безпеці на станції.

Про це пише Рубрика, посилаючись на "Енергоатом".

Як зазначили атомники:

  • ввечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС – Феросплавна" напругою 330 кВ. Через неї ЗАЕС отримувала живлення від української енергосистеми.
  • о 02:31 під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС – Дніпровська" напругою 750 кВ.

Через блекаут Запорізька АЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. Увімкнулися усі 20 генераторів, потім у роботі залишили 8.

"Енергоатом" наголошує, що найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням. Блок потребує термінового переведення до холодного стану.

"Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції.

Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока", підкреслили у повідомленні.

Українські фахівці о 7:00 змогли відновити зв'язок українською енергосистемою, а саме поновили роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

"Енергоатом" підкреслює, що черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці.

Раніше також повідомлялось, що експерти МАГАТЕ зафіксували пуски ракет, скоріш за все, з реактивної системи залпового вогню з близької відстані від тимчасово захопленої російськими окупантами Запорізької АЕС.

Окрім того, експерти МАГАТЕ, які здійснюють моніторинг безпекової ситуації на атомних станціях в Україні, повідомляють, що вночі 30 листопада, пролунало кілька вибухів поблизу Хмельницької АЕС.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: