fbpx
Сьогодні
Відео 13:50 02 Гру 2023

"Демобілізуйте наших рідних": у кількох містах України проходить мирний мітинг щодо термінів служби у війську

2 грудня у столиці та низці міст відбувається мирний пікет щодо встановлення термінів служби та демобілізації військовослужбовців.

Це уже третій мітинг, що відбувається в усіх містах України, повідомляють Еспрессо та Радіо Свобода.

У Києві мирному мітингу не завадила повітряна тривога, яка в той час пролунала. Мирний пікет перенесли до підземки, а згодом пішли ходою до КМДА.

Під час пікету також збирали підписи учасників, аби передати звернення щодо демобілізації Президенту України Володимиру Зеленському.

Окрім того, у Запоріжжі також відбулась акція на підтримку демобілізації.

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, в центрі міста зібралось близько чотирьох десятків  жінок та дітей. Вони вимагають від центральних органів дозволити демобілізацію військовослужбовцям, які перебувають на службі понад 18 місяців.

Учасниці акції тримали в руках відповідні плакати:

  • "Армія ≠ не рабство",
  • "За перемогу відповідальні всі",
  • "Прийшов час інших" тощо.

Спочатку учасниці акції зібрались під стінами Запорізької ОВА, та згодом після оголошення повітряної тривоги перемістилися до укриття.

Запоріжжя, демобілізація

Нагадаємо, що 8 листопада Верховна Рада підтримала продовження строків воєнного стану в Україні й загальної мобілізації на 90 діб – до 14 лютого 2024 року. Це було вже дев'яте голосування парламенту за продовження цих термінів від початку повномасштабної війни.

Що відомо про мобілізацію в Україні

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський поставив завдання головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, міністру оборони Рустему Умєрову та іншим представникам уряду презентувати комплексний план щодо проведення мобілізації в Україні.

Окрім того, Міністерство оборони України оголосило про затвердження нової концепції набору в армію, яка, зокрема, передбачає відмову від термінової служби та запровадження рекрутингу.

Однак, як зазначила заступник голови Міноборони Наталія Калмикова, поки триває повномасштабна війна, заклик залишатиметься.

За словами чиновниці, затверджена концепція є рамковим документом, який визначає бачення того, як конкретно розвиватиметься система роботи з особовим складом. Концепція передбачає розробку дорожньої карти, яка опише термін її реалізації на період до 2028 року.

Також, Міністерство оборони та найбільший український сайт з працевлаштування Work.ua підписали меморандум про співпрацю. Відтепер рекрутинг до Збройних сил України проводитимуть на платформі.

Нагадаємо, у липні Зеленський підписав закон щодо розширення підстав звільнення з військової служби в період воєнного стану. Це стосується військовослужбовців, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час захисту України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: