fbpx
Сьогодні
13:33 01 Гру 2023

Міноборони спростило проходження ВЛК для військових: як працюватиме це рішення

Фото: armyinform.com.ua

Міністерство оборони спільно з Міністерством охорони здоров'я, Міністерством цифрової трансформації та громадськими організаціями розробили зміни до законодавства, які дозволяють спростити процеси, пов'язані з проходженням військово-лікарської комісії (ВЛК) для поранених військовослужбовців ЗСУ та Міноборони.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міністерства оборони України.

У чому проблема?

Раніше військові навіть з важкими пораненнями могли годинами стояти в чергах, збирати десятки документів і їздити в різні міста України, щоб пройти військово-лікарську комісію. Наприклад, після рішення ВЛК потрібно було особисто возити документи про відпустку або про непридатність за станом здоровʼя до військової частини.

Яке рішення?

Зараз же документи щодо рішення ВЛК про відпустку або про непридатність за станом здоровʼя в електронному вигляді медзаклад направить до військової частини, після чого військовослужбовець може одразу їхати до центру комплектування за місцем проживання або відпустки.

Військова частина, своєю чергою, після опрацювання рішення ВЛК, надсилає відповідні документи для військовослужбовця безпосередньо до центру комплектування. Це значно спростить та пришвидшить процес проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) для наших захисниць та захисників. Так само заклад охорони здоров'я може отримувати додаткові документи, необхідні для формування висновку ВЛК з військової частини – наприклад довідку про обставини травми. Варто лише відправити електронний запит.

Як це працює?

Для передачі електронних документів потрібно надати свою згоду на обробку персональних даних в закладі, звідки направлятимуться документи.

Через систему електронного документообігу відбуватиметься обмін такими документами:

  • довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва);
  • постанова ВЛК про потребу у відпустці для лікування;
  • постанова ВЛК про непридатність до військової служби;
  • інші документи, необхідні для формування рішення ВЛК.

Водночас за військовослужбовцем залишається можливість подати документи до військової частини особисто.

Якщо установа, до якої ви звернулися, не має системи електронного документообігу, звертайтеся на гарячу лінію Міноборони за номером 0 800 500 442 та повідомте про цей випадок.

Зазначимо, що у серпні Кабмін затвердив порядок електронного документообігу, а в жовтні  – інструкцію з організації обліку особового складу в системі Міноборони України, які унормували відповідну взаємодію засобами електронного зв'язку.

Вже зараз систему електронного документообігу розгорнуто у більшості військових частин, ТЦК та СП, а також у військових госпіталях і цивільних закладах охорони здоров'я, де поранені військовослужбовці проходять військово-лікарську комісію.

У серпні президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони, у ході якого було ухвалено низку рішень стосовно роботи військово-лікарських комісій.

Нагадаємо, що український уряд дозволив військовим без медичної освіти проводити переливання крові. Для цього вони мають пройти відповідне навчання.

Також в Україні затвердили новий розклад хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби та впорядковано проходження служби обмежено придатними.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: