fbpx
Сьогодні
16:13 30 Лис 2023

На засіданні ОБСЄ під час виступу Лаврова українська делегація покинула зал

Фото: Скріншот / ЄП

У Скоп'є під час виступу очільника МЗС росії Сергія Лаврова залишили зал засідань міністерської зустрічі ОБСЄ декілька делегацій, серед них й українська.

Про це пише ЄП.

Як повідомляють, як тільки російський міністр почав свій виступ, українська делегація у повному складі вийшла з зали. При цьому Україну підтримали й декілька інших делегацій, перелік яких поки невідомий.

Лавров, який виступав російською, у якийсь момент перервася і, вочевидь, відреагував на події в залі англійською мовою: "Ви не могли б залишити мене на самоті, будь ласка? Дякую".

Після завершення виступу Лавров одразу залишив зал засідань.

Нагадаємо, що міністерське засідання ОБСЄ, що проходитиме 30 листопада та 1 грудня у Скоп'є в Північній Македонії, бойкотує міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Причиною стала присутність на ньому очільника російського МЗС сергія лаврова.

За слів речника Міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка, росія "послідовно руйнує" Організацію з безпеки та співробітництва у Європі, "вдаючись до шантажу та відкритих погроз".

Окрім того, з його слів, рф незаконно утримує трьох представників ОБСЄ, які є громадянами України і перебувають у в'язницях уже понад 500 днів.

Після цього глави МЗС країн Балтії та Польщі приєдналися до бойкоту зустрічі ОБСЄ. Окрім того, стало відомо, що ще кілька міністрів бойкотують зустріч ОБСЄ, але не оголосили про це публічно.

"Агресивна війна та звірства РФ проти її суверенного та мирного сусіда України грубо порушують міжнародне право, включаючи Статут ООН. І є нападом на ОБСЄ та її основоположні принципи", – заявили міністри балтійських країн.

Держсекретар США Ентоні Блінкен залишив зустріч ОБСЄ до прибуття туди Лаврова.

У себе в Twitter (X) він написав, що "незважаючи на обструкціонізм Росії, ми залишаємося повністю відданими ОБСЄ, її основоположним принципам і важливій зробленій роботі".

Не з'явився на засіданні і головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. Замість нього від імені Євросоюзу на засіданні виступала заступниця голови делегації ЄС при ОБСЄ Раса Остарускайте.

Вона висловила категоричний осуд на адресу росії та Білорусі через їхню агресію та дії, що підривають безпеку в Європу. Проте не стала напряму згадувати про демарш Борреля.

Довідка

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), яка до 1995 року мала назву Нарада з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ) — це найбільша у світі регіональна міжурядова організація з питань безпеки.

Вона має статус спостерігача в ООН. Об'єднує 57 країн-учасниць з Європи, Азії та Північної Америки.

Нагадаємо, Україна уже оголошувала бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь російської делегації 23-24 лютого у Відні.

Як повідомлялось, Парламентська Асамблеї ОБСЄ визнала рф державою спонсором-тероризму, а ПВК "Вагнер" – терористичною організацією.

Також повідомлялось, що 16 жовтня прибув з візитом до Києва керівник ОБСЄ Буяр Османі. Він провів переговори з українською владою.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: