fbpx
Сьогодні
13:52 19 Лют 2023

Україна оголосила бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь російської делегації

English version here

У зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, що відбудеться 23-24 лютого у Відні, не буде брати участь делегація Верховної Ради України на знак протесту проти допуску до неї представників з російської федерації.

Про це в етері телемарафону в неділю повідомила членкиня делегації, народна депутатка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук, пише ЄП.

"Ми не будемо брати участі в офіційних заходах Парламентської асамблеї, в жодних. Але ми їдемо до Відня для переговорів з нашими партнерами щодо того, що робити, як вивести із цієї кризи ОБСЄ і принаймні Парламентську асамблею ОБСЄ", – сказала нардеп.

Зі слів Кравчук, ситуація, "коли одна-дві країни можуть блокувати всі рішення, є фактично глухим кутом для будь-якої міжнародної організації, де діє таке правило".

"Тому ми працюємо разом з нашими партнерами над реформою ПА ОБСЄ", – додала членкиня делегації.

Народна депутатка зауважила, що російська делегація на Парламентській асамблеї ОБСЄ нараховує понад 60 людей. Це не лише депутати. "… там ціла купа, ми розуміємо, просто спецслужби, пропагандисти, які приїдуть використовувати засідання як декорацію", додала вона.

"Ми разом із нашою українською громадою працюємо над протестами біля території Хофбурга, де це буде відбуватись, щоб це не ставало нормою. Але ми самі не будемо перебувати на засіданнях", – підкреслила Кравчук.

Раніше Україна виступила проти присутності російської делегації на офіційному засіданні Парламентської асамблеї ОБСЄ і запропонувала перенести засідання.

Як повідомлялось, міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг захищає рішення країни допустити російських делегатів, які під західними санкціями, на зустріч ОБСЄ у Відні. Навіть, попри критику двох десятків країн.

Нагадаємо, що в літньому та осінньому засіданнях Парламентської асамблеї ОБСЄ представники росії участі не брали. Британія та Польща відповідно відмовились від видання їм віз.

Довідка

росія планує направити делегатів на лютневе засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ, в тому числі 15 російських депутатів, які перебувають під санкціями Євросоюзу. Серед них заступник голови Держдуми Петро Толстой і його колега-депутат Леонід Слуцький.

Міністр закордонних справ України раніше заявив, що єдиний спосіб зберегти ОБСЄ – це позбутися росії у її складі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: