fbpx
Сьогодні
Фото 19:16 25 Лис 2023

Скажемо "ні" насильству з дитинства! "Фонд Маша" масштабує програму для дівчат-підлітків "Смілива"

25 листопада в Україні стартує щорічна кампанія «16 днів проти насильства», мета якої – привернути увагу до проблем насильства в сімʼях, цькування, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

У чому проблема?

Щодня психологині та психологи «Фонду Маша» працюють з жінками, які пережили різні форми насильства. Щодня ми повертаємо українок до життя у таборах «Незламна мама» та в Центрі відновлення ментального здоров'я «Незламна». Всі проекти Фонду так чи інакше спрямовані на те, щоб відродити українок та дати їм інструменти щасливо та успішно жити власне життя.

«Батьки, які зараз виховують підлітків, росли в радянському чи пострадянському середовищі, де толерувалося насильство. Це видно навіть з приказок на зразок «Б'є – значить любить», «Зтерпиться – злюбиться», «Не винось сміття з хати». Все це – про виправдання насильства чи насильника. Бо нам буквально вбивали в мозок: треба виправдати агресора, щоб не виносити сміття з хати, – говорить психологиня «Сміливої» Марина Діденко. – І продовжувати жити серед цих тверджень – значить продовжувати толерувати насильство. «Смілива» навчає дівчат розривати це коло, пояснює, що є норма, а що неприпустимо. Ми вчимо розпізнавати насильство й давати йому відсіч».

 

Як рішення?

Вчити відстоювати власні кордони, розпізнавати прояви насильства й розуміти власну цінність потрібно з дитинства. Саме тому «Фонд Маша» масштабує проєкт, який вже рік навчає дівчат психічної та фізичної самооборони в Києві, ще на шість міст України: Коростень, Чернігів, Одесу, Дніпро, Харків та Львів.

«Але боротися з вже існуючими результатами насильства замало. Наша мета – навчити нові покоління українок давати йому відсіч. Щоб дівчата з підліткових років могли розпізнати насильство та навіть у думках не припускали, що мусять терпіти його, – говорить співзасновниця «Фонду Маша» Маша Єфросиніна. – Тому ми посилюємо й масштабуємо проєкт «Смілива», який навчає дівчат фізичного та психологічного самозахисту. Бо коли розповідаємо дівчатам-підліткам, що таке насильство, чому це не ок, і що вони мають право на власні кордони, ми допомагаємо їм вирости жінками, які знають власну цінність, мають нормальну самооцінку та здатні формувати здорові взаємини, в яких немає місця насильству. Це майбутнє України, на яке ми можемо та маємо вплинути!».

 

Як це працює?

За рік роботи в Києві програму «Смілива», яка складається з 12 занять з тренерками й тренерами та п'яти сесій з психологинями та психологами, пройшли 128 дівчат-підлітків. А лише за перші місяці масштабування проєкту на шість міст України – ще 287 дівчат.

Також у рамках проєкту «Смілива» ми проводимо безпекові тренінги, які за рік зможуть пройти майже 11 тисяч українських школярок. Перші заняття вже відбулися на базі шкіл Києва, Коростеня, Чернігова, Дніпра, Одеси та Львова. На черзі – Харків.

Якщо вашій доньці чи знайомій дівчинці-підлітку потрібна психологічна підтримка, якщо вона хоче стати сильнішою й навчитися давати відсіч, заповніть анкету на участь у проєкті «Смілива» від «Фонду Маша» на офіційній сторінці проєкту: https://www.smilyva.org.ua

Масштабування проєкту «Смілива» та безпекові тренінги для дівчат-підлітків виконуються «Фондом Маша» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) .

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: