fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 19:30 25 Січ 2023

Екорішення: встановлення безпечних турбін на гідроелектростанціях

Обертові лопаті небезпечні для великих риб, які намагаються проплисти через гідроелектростанцію, наприклад, щоб дістатися до нерестовищ.
  • Категорія: риби
  • Проблема: загибель риби в турбінах
  • Рішення: Безпечні турбіни

Турбіна — лопатковий рушій, в якому відбувається перетворення кінетичної енергії або внутрішньої енергії робочого тіла (пари, газу, рідини), що підводиться до нього, в механічну обертову роботу на валу.

5 перших кроків

  1. Дізнайтесь про розробників безпечних турбін та особливості їх експлуатації.
  2. Проаналізуйте роботу локальної гідроелектростанції та визначте, чи несе вона небезпеку для риби, яка водиться у прилеглій водоймі. Для цього проконсультуйтесь з експертами: біологами, інженерами, енергетиками тощо.
  3. Якщо є необхідність заміни турбін на безпечні, сформуйте проєкт та підготуйте інформаційну кампанію, щоб переконати громаду в його доцільності.
  4. Продумайте джерела фінансування відповідного проєкту.
  5. Разом з інженером замовте необхідні безпечні турбіни.

Детальніше

Звичайні гідравлічні турбіни можуть бути дійсно екологічно чистим джерелом електроенергії. Однак їх обертові лопаті небезпечні для великих риб, які намагаються проплисти через гідроелектростанцію, наприклад, щоб дістатися до нерестовищ. "Безпечні" турбіни з'являлися на ринку і раніше, але через занадто великий розмір і високу вартість їх не використали.

Нова американська гідротурбіна Restoration Hydro Turbine (RHT) від каліфорнійської компанії Natel Energy, позбавлена ​​цих недоліків. Вона оснащена безпечними для риби лопатями, з тупою і похилою передньою кромкою, а її внутрішній діаметр в залежності від моделі, складає всього 1-3 метра. Лопаті "відводять" рибу від турбіни, не вдаючись до прямого контакту.

Під час випробувань через турбіну з внутрішнім діаметром 1,9 метра було пропущено шістдесят помічених особин райдужної форелі довжиною близько 38 см кожна. Риби успішно подолали перешкоду, жодна з них не постраждала.

Джерело: Рубрика

7

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: