fbpx
Сьогодні
Фото 12:23 28 Лис 2023

Зашифрували понад тисячу серверів провідних підприємств світу: кіберполіція викрила хакерів

Фото: cyberpolice.gov.ua

Оперативники Департаменту кіберполіції та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції викрили групу зловмисників. Хакери зашифрували понад 1000 серверів провідних світових підприємств й спричинили збитків на понад 3 млрд грн у перерахунку на національну валюту.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України, інформує Рубрика.

Починаючи з 2018 року фігуранти, використовуючи розроблені ними віруси-шифрувальники, здійснювали атаки на сервери провідних світових компаній.

У ході міжнародної поліцейської операції правоохоронці провели понад 30 обшуків та припинили діяльність угруповання.

Фото: cyberpolice.gov.ua

"Зловмисники атакували найпотужніші світові компанії Франції, Норвегії, Німеччини, Нідерландів, Канади та США починаючи з 2018 року. У результаті багатомісячної кропіткої роботи українські правоохоронці за сприяння колег з США, Норвегії, Нідерландів, Німеччині та Франції ідентифікували 32-річного лідера хакерського угруповання та його чотирьох найактивніших спільників", – повідомив начальник Департаменту кіберполіції Юрій Виходець.

Наприклад, за відновлення роботи серверів однієї із провідних хімічних компаній Нідерландів зловмисники веліли перерахувати 450 BTC (біткоінів) на підконтрольний криптогаманець, що в еквіваленті становить 48 мільйонів гривень.

Фото: cyberpolice.gov.ua

Чоловіки розробили та оновлювали шкідливе програмне забезпечення, здійснювали хакерські атаки, підшукували так званих дропів з криптогаманцями для отримання викупу та розподіляли отримані гроші між іншими членами угруповання.

Для знешкодження злочинного угруповання та аналізу цифрових даних до столиці прибули понад 20 правоохоронців з Норвегії, Франції, Німеччини та Федерального бюро розслідувань США.

На території Нідерландів Європол створив спеціальну робочу групу та VCP (віртуальний командний пункт) для невідкладного аналізу інформації, отриманої в ході проведення слідчих дій на території України.

Фото: cyberpolice.gov.ua

За силової підтримки спецпідрозділу ТОР правоохоронці провели понад 30 санкціонованих обшуків у приміщеннях та автомобілях фігурантів у Київській, Черкаській, Рівненській та Вінницькій областях.

Вилучені комп'ютерна техніка, автомобілі, банківські та сім-картки, чорнові записи, десятки електронних носіїв інформації та інші докази протиправної діяльності.

Зокрема майже 4 млн грн та криптовалютні активи.

Вирішується питання про арешт вилученого майна.

Фото: cyberpolice.gov.ua

Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), ч. 2 ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут), ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України.

Трьом фігурантам повідомили про підозру.

Тривають слідчі дії з метою встановлення місцезнаходження інших членів угруповання. За результатами можлива додаткова кваліфікація.

Як повідомляла Рубрика, міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок на першій конференції НАТО з кібербезпеки, що відбулася в Берліні, заявила, що країни НАТО можуть повчитися кіберзахисту в України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: