fbpx
Сьогодні
16:10 28 Лис 2023

У столиці Мінцифра та ЛУН запустили інтерактивну карту провайдерів: навіщо це рішення

Фото: Телеграм / FEDOROV

Для того, щоб мешканці Києва могли зручно користуватися інтернетом у разі блекаутів, ЛУН та Мінцифри спільно створили мапу, де можна легко віднайти провайдера, який якісно зможе надати свої послуги.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише Рубрика.

У чому проблема?

Нагадаємо, що минулоріч з осені й до весни росія постійно масовано атакувала наші об'єкти енергетичної та критичної інфраструктури. Вона намагалася цим залякати нас та змусити до вигідних йому переговорів.

Тому черговий акт ракетного терору агресора по українських містах 23 листопада призвів до того, що більшість областей залишилися без світла, води, тепла, зв'язку та ІнтернетуКілька днів українці не мали змоги додзвонитися до рідних.

Тоді, за даними Повітряних сил, ворог випустив близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр", ППО України збила 51 ракету. 

І надалі майже після кожної атаки мешканці міст та селищ постійно шукали можливість під'єднатися до інтернету, адже світло подавали по годинах, в країні часто траплялися блекаути.

Яке рішення?

Тепер для зручного користування інтернетом у разі блекаутів, для киян ЛУН та Мінцифри спільно створили мапу, де можна легко віднайти провайдера, який якісно зможе надати свої послуги.

"Створили інтерактивну карту провайдерів Києва, щоб ви легко та швидко дізналися, скільки працюватиме домашній інтернет у разі відключень електрики", наголосив очільник відомства.

Як це працює?

"Якщо годин роботи інтернету недостатньо, одразу на карті знаходьте найближчого провайдера, який серйозніше підготувався до блекаутів", пояснив Федоров.

Також на мапі можна:

  • дізнатися вартість підключення та щомісячну абонплату за інтернет-послуги;
  • залишити відгук про роботу інтернету у вашому будинку під час відключень;
  • переглянути відгуки людей щодо роботи мережі без електрики.

Окрім того, вибір надійного провайдера допоможе не перевантажувати мобільні мережі. Що більше людей буде підʼєднано до Wi-Fi, тим довше залишатиметься стабільний мобільний зв'язок.

Зараз карта доступна для жителів Києва.

Проте, як наголосив міністр, далі планують її масштабувати на інші великі міста України.

Федоров також радить подбати про енергостійкий інтернет уже зараз, щоб продовжити навчатися та працювати попри все.

Нагадаємо, Мінцифра і ЛУН.Місто підписали меморандум про співпрацю. Вони спільно розроблять карту провайдерів, які можуть забезпечити користувачів інтернетом до 72 годин під час знеструмлень.

Окрім того, ЛУН Місто запускає інтерактивну Карту інклюзивності "Місто без меж", на яку будуть нанесені заклади, публічні простори, міська інфраструктура, де вже зроблені певні кроки для вільного доступу маломобільних груп населення.

Також у громадській організації "ЛУН Місто" створили мапу закладів по всій території України, які мають укриття.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: