fbpx
Сьогодні
17:24 28 Лис 2023

Фінляндія вирішила повністю закрити кордон із рф на два тижні

Фінляндія повністю закриває кордон із росією на період з 30 листопада до 13 грудня.

Про це заявив прем'єр-міністр Петтрі Орпо, передає Рубрика, посилаючись на Yle.

За словами Орпо, закриття кордону має тимчасовий характер і зумовлено безпековою ситуацією. У такий спосіб Фінляндія хоче взяти під контроль спроби гібридного впливу з боку РФ.

«Це організована діяльність. Росія стала причиною ситуації, що склалася, і вона може покласти їй край», – заявив фінський політик.

Своєю чергою міністр внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен повідомила, що державна рада постановила тимчасово закрити усі пункти перетину східного кордону та зосередити прийом заяв про надання притулку у зазначений період в аеропортах і пунктах перетину кордону по воді.

Водночас рішення не стосуватиметься залізничного пункту Вайніккала, через який здійнюються вантажоперевезення. Представники влади в обгрунтуванні закриття кордону із РФ посилаються на рішення конституційного комітету парламенту.

Ситуація на кордоні між Фінляндією та росією

Ще у вересні 2022-го міністр закордонних справ країни Пекка Хаавісто заявив, що Фінляндія не бажає бути "транзитною країною" і починає національні заходи щодо запобігання в'їзду в країну російським громадянам.

Фінляндія також направила лист до Європейської комісії з проханням дати спільні рекомендації всім країнам Шенгенської зони щодо скасування або анулювання віз виданих громадянам росії. Пізніше Хаавісто повідомив, що з 30 вересня 2022 року Фінляндія закриває кордон для російських туристів із шенгенськими візами.

А з 16 вересня країна заборонила в'їзд легкових автомобілів, зареєстрованих у росії. Це зробили після роз'яснення Єврокомісії, аби уникати ухилення від санкцій ЄС.

Окрім того, прикордонна служба Фінляндії ухвалила рішення з 9 листопада не пропускати російських велосипедистів на територію країни, аби запобігти в'їзду нелегальних мігрантів.

Згодом уряд Фінляндії вирішив узагалі закрити чотири пункти пропуску на кордоні з росією на тлі того, що протягом останніх місяців більше людей намагаються перетнути кордон із незаповненими проїзними документами.

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що його уряд не має наміру вести переговори з керівництвом Росії щодо ситуації на східному кордоні. За його словами, рішення не зміниться доти, поки не закінчиться агресивна війна Росії проти України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: