fbpx
Сьогодні
10:04 18 Лис 2023

Фінляндія закрила до 18 лютого 4 пункти перетину кордону з рф

Фото: Yle

У ніч на 18 листопада фінська влада прийняла рішення закрити чотири із восьми пунктів перетину кордону з російською федерацією через різке збільшення міграції: обмеження діятимуть до 18 лютого 2024 року і за потреби можуть бути продовжені.

Про це пише Helsingin Sanomat з посиланням на заяву прем'єр-міністра Фінляндії  Петтері Орпо, ЄП.

Нагадаємо, напередодні на пресконференції у четвер, 16 листопада, Орпо заявив, що країна закриє кілька пунктів пропуску на східному кордоні.

Міністерка внутрішніх справ Марі Рантанен уточнила, що Фінляндія повністю закриє до лютого пункти перетину кордону в Ваалімаа, Нуйямаа, Іматра і Ніірала.

"Прикордонні переходи будуть закриті для будь-якого руху в ніч з п'ятниці на суботу. Вони залишаться закритими до 18 лютого", підкреслили у повідомленні.

Тому із опівночі 18 листопада перестали працювати прикордонні пункти Іматра, Ніірала, Нуйямаа і Ваалімаа, розташовані вздовж кордону Східної Фінляндії.

Протягом останньої доби на них встановили бетонні загородження й тимчасові паркани. На кшталт,  стаціонарної металевої огорожі чи тимчасового паркану із колючого дроту. Також опустили шлагбауми, за допомогою яких у звичайний час у пунктах перетину кордону контролюють трафік.

Протягом п'ятниці до прикордонних пунктів на південному сході Фінляндії, які закрились, прибули загалом 163 шукачі притулку. При цьому за весь тиждень їх було близько 300, зазначила прикордонна служба країни.

Через велику кількість людей, які намагались перетнути кордон, траплялись інциденти.

Кордон Фінляндія росія

Фото: Yle

Так, у Нііралі ввечері в п'ятницю проти одного з мігрантів, який намагався прорватись через кордон, застосували газ, пише Yle. Були випадки, коли групи шукачів притулку організовано прибували до пунктів перетину на велосипедах.

Водночас заяви про надання міжнародного захисту можна буде подати на північних пунктах перетину кордону Вартіус і Салла, які разом із пунктами Куусамо та Рая-Йоосеппі залишаться відкритими.

Фінський уряд за необхідності готовий закрити решту пунктів пропуску на кордоні з рф.

Ситуація на кордоні між Фінляндією та Росією

Ще у вересні 2022-го міністр закордонних справ країни Пекка Хаавісто заявив, що Фінляндія не бажає бути "транзитною країною" і починає національні заходи щодо запобігання в'їзду в країну російським громадянам.

Фінляндія також направила лист до Європейської комісії з проханням дати спільні рекомендації всім країнам Шенгенської зони щодо скасування або анулювання віз виданих громадянам росії. Пізніше Хаавісто повідомив, що з 30 вересня 2022 року Фінляндія закриває кордон для російських туристів із шенгенськими візами.

А з 16 вересня країна заборонила в'їзд легкових автомобілів, зареєстрованих у росії. Це зробили після роз'яснення Єврокомісії, аби уникати ухилення від санкцій ЄС.

Окрім того, прикордонна служба Фінляндії ухвалила рішення з 9 листопада не пропускати російських велосипедистів на територію країни, аби запобігти в'їзду нелегальних мігрантів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: