fbpx
Сьогодні
Відео 16:20 27 Лис 2023

Продавали в магазинах продукти з військової частини: ДБР на Київщині викрило посадовців

Співробітники Держбюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України викрили посадовців однієї з військових частин Київської області на оборудках з харчами для їхнього особового складу на мільйони гривень.

Про це повідомила пресслужба ДБР, інформує Рубрика.

Так, до організованої групи входили військовослужбовці та працівники в/ч, які вступили у змову з приватними підприємцями та продавали частину продуктів, призначених для бійців частини, у магазинах, ресторанах та на базарах.

"Вони забирали щонайменше 30% продуктів зі складу, зменшуючи відповідно добові норми харчового забезпечення для військових. Махінації здійснювались в умовах воєнного стану", — кажуть правоохоронці.

У ДБР додали, що "залишок" продуктів використовувався й в іншій схемі.

Представник військової частини у змові з приватним підприємством виписував "порожні" накладні на постачання продукції на мільйони гривень, яка фактично не поставлялась.

Водночас на папері обліковувались продукти, які не були видані солдатам перед їхнім продажем.

Через підробку фінансових документів Міноборони було введене в оману та здійснювало повну оплату харчів, кажуть у ДБР. При цьому готівку фігуранти привласнювали.

Нині правоохоронці мають докази щодо привласнення щонайменше 5 млн грн.

Посадовцям в/ч та одному з комерсантів оголосили підозру за статтями заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем та заволодіння військовим майном шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 ч. 4 ст. 410 Кримінального кодексу України).

Санкція статей передбачає ув'язнення до 15 років з конфіскацією майна.

Під час санкціонованих обшуків у фігурантів були вилучені значні суми готівки.

Скандал із закупівлею харчів для військових

Видання ZN.ua 21 січня повідомило, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців дорожче у два-три рази, ніж у магазинах Києва.

Грудневу угоду з "Актив компані" від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький, який фігурував у справі про розкрадання 580 тисяч доларів під час закупівлі військової амуніції.

Особливого розголосу набула інформація про "курячі яйця з 17 гривень": у розслідуванні журналістів йшлося про ціну за штуку, хоча в документі фігурувала ціна за 100 грамів.

Заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов подав у відставку і був звільнений 24 січня на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для військових. Було звільнено і Богдана Хмельницького з посади директора департаменту закупівель Міністерства оборони, про що стало відомо 25 січня.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив оновити систему державних закупівель для Збройних сил України, яка передбачатиме публікацію цін на продукти й товари.

28 лютого Міністерство оборони опублікувало оновлені договори по закупівлю продуктів для армії, згідно з якими, послуга із забезпечення харчування складатиме від 137 до 144 гривень – зниження цін було зумовлене зменшенням термінів контрактів.

Нагадаємо, що з грудня 2023 року закупівлями продуктів для армії займатиметься агентство "Державний оператор тилу".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: