fbpx
Сьогодні
10:49 25 Січ 2023

Хмельницького, який фігурує у скандалі щодо продуктових закупівель Міноборони, звільнили з посади, - комітет ВРУ

Директора департаменту закупівель Міністерства оборони Богдана Хмельницького, який фігурує у скандалі щодо продуктових закупівель для ЗСУ, звільнили з посади.

Про це написала у Facebook голова антикорупційного комітету ВРУ Анастасія Радіна.

"Звільнено директора департаменту закупівель Міністверства оборони Хмельницького і профільного заступника Міністра Шаповалова", зазначила вона у повідомленні.

Також голова комітету підкреслила, що очільник оборонного відомства "не має юридичних претензій до автора журналістського розслідування".

Окрім того, на засіданні комітету представниця НАБУ повідомила, що за фактами щодо можливого зловживання службовим становищем під час укладення контрактів від 23 грудня 2022 року зареєстровано кримінальне провадження. А також здійснюється досудове розслідування.

УП звернулось до пресслужби Міноборони с проханням підтвердити інформацію про звільнення. Наразі там не змогли відповісти, зазначивши, що всіх керівників структурних підрозділів звільняє міністр.

Довідка

Нагадаємо, що 21 січня у ЗМІ з'явилася інформація, що Міністерство оборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Про це повідомляли ЗМІ.

Угоду на такі закупівлі підписав директор департаменту держзакупівель Богдан Хмельницький.

До цього Хмельницький виявився одним із фігурантів справи про розкрадання 580 тисяч доларів коштів міністерства під час закупівлі військової амуніції.

У Міністерстві оборони відреагували на інформацію у ЗМІ про те, що відомство закуповує харчові продукти для військових у 2-3 рази дорожче, ніж у магазинах, назвавши це брехнею та маніпуляцією та пообіцяли звернутися до СБУ.

Міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що продукти для ЗСУ постачають 8 компаній. Він показав депутатам усі контракти.

За його словами, "Це – великий ринок", і "ще трохи більше року тому цей ринок фактично був під контролем монополії. Під час призначення на посаду міністра я взяв публічне зобов'язання – демонополізувати послуги харчування. І ми з командою це зробили ще минулої зими. Хоча опір був – страшенний. Торік монополіст погрожував повністю заблокувати постачання продовольства до армії. Не вийшло".

Як наголосив міністр, подолання монополії дозволило успішно організувати харчування армії, чисельність якої збільшилась у кілька разів, попри всі складнощі активної фази війни.

Державне бюро розслідувань в середині січня повідомило, що заблокувало схему масштабного розкрадання продуктів харчування для військових. А Національне антикорупційне бюро заявило, що почало розслідування про харчі ще до розголосу в ЗМІ.

Заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов подав у відставку і був звільнений 24 січня на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для військових.

24 січня Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що вимагає від міністра оборони Олексія Резнікова провести службове розслідування щодо керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького, на якого НАЗК вже склало адміністративний протокол.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: