fbpx
Сьогодні
21:14 28 Лют 2023

Міністерство оборони змінило ціни на продукти для армії

Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Міністерство оборони опублікувало оновлені договори по закупівлю продуктів для армії, згідно з якими, послуга із забезпечення харчування складатиме від 137 до 144 гривень – зниження цін було зумовлене зменшенням термінів контрактів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони.

"Для дотримання прозорості закупок та доступу до інформації та публікації звітів щодо закупок послуг з організації харчування Збройних сил України 20 лютого 2023 року були внесені зміни до 8 (восьми) договорів, відповідно до яких зменшено термін дій угод і, відповідно, внесені зміни до вартості послуги з організації харчування та ціни в каталозі продукції", – ідеться у повідомленні.

У Міноборони зазначили, що "вартість послуги з забезпечення харчування склала від 137,04 грн до 144,06 грн. Зниження цін було зумовлене зменшенням термінів контрактів, що позбавило постачальників враховувати інфляцію та інші ризики".

Зокрема ціна яєць становитиме 8,40 до 8,76 гривень в залежності від сорту, макаронних виробів – 42,24 – 42,30 грн за кілограм, куряче стегно – від 90,26 до 91,96 грн за кілограм.

У Міноборони підкреслили, що ціни на продукти, які закуповує постачальник, враховують логістику.

Тобто, Міноборони закуповує не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, окрім самих продуктів, включає в себе: приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, видача продуктів харчування, їх облік, приготування страв у стаціонарних та польових умовах, забезпечення технічних засобів приготування їжі паливом, підтримання обʼєктів продовольчої служби (їдалень, складів), обладнання та майна в належному стані та їх технічне обслуговування, відшкодування комунальних витрат та інші заходи.

Всі ці витрати закладено у вартість, які безпосередньо лягають на плечі кожного з постачальників без будь-яких інших доплат за логістику тощо.

Крім того, відповідно до доручення Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, створено міжвідомчу робочу групу під головуванням першого віцепрем'єра Юлії Свириденко з питань вивчення нових підходів до закупівлі Міноборони продуктів харчування з використанням електронної системи закупівель, затверджену постановою уряду від 31 січня 2023 року № 93.

У рамках роботи даної робочої групи опрацьовуються питання оновлення системи закупівлі послуг, яка має на меті збалансування дотримання секретності та публічний контроль за закупівлями для армії.

Відповідна інформація буде публікуватись без відомостей щодо номерів військових частин, їх місце розташування та кількості особового складу.

Довідка

"Дзеркало тижня" опублікувало матеріал, де стверджувалося, що ціни на закупівлю харчів і надання послуг з харчування для військових у контракті Міністерства оборони України перевищують роздрібні у два-три рази.

Зокрема в матеріалі наводилися такі дані: "Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку".

У Міноборони наголосили, що відомості про зміст закупівель послуг харчування для військовослужбовців, які набули поширення у ЗМІ, мають ознаки навмисних маніпуляцій та вводять в оману.

Водночас міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що продукти для ЗСУ постачають вісім компаній і обіцяв надати депутатам всі контракти та детальні коментарі з питань забезпечення армії харчуванням.

23 січня повідомлялось, що задля забезпечення прозорості в закупівлях продовольства для Збройних сил України Верховна Рада ініціювала закон про часткове відкриття інформації про закупівлі.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: