fbpx
Сьогодні
Фото, відео 12:59 24 Жов 2023

Арештоване "скіфське золото" в Іспанії: СБУ повідомило про представника УПЦ МП серед затриманих

Фото: Нацполіція Іспанії

Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки та поліцією Королівства Іспанії нейтралізували учасників банди, які намагались незаконно реалізувати в Іспанії цінні українські артефакти.

Про це пише Рубрика, посилаючись на речника СБУ Артема Дехтяренка, пресслужбу БЕБ.

Як писала напередодні Рубрика, в Іспанії поліція конфіскувала старовинні золоті вироби вартістю 60 мільйонів євро, викрадені з України, після того, як спіймала злодіїв при спробі продати їх у Мадриді.

За даними поліції, 11 предметів, в основному ювелірні вироби, серед яких намиста, браслети і сережки, датуються періодом між восьмим та четвертим століттями до нашої ери.

За даними поліції, на артефакти були зроблені підробні документи, щоб виглядало так, ніби вони належать Православній церкві України.

скіфське золото

Фото: БЕБ

У заяві Національної поліції Мадрида розповіли, що предмети були виставлені в одному з київських музеїв у 2009-2013 роках, а у 2016 році вивезені з України контрабандою.

скіфське золото

Фото: БЕБ

"У результаті міжнародної спецоперації у Мадриді затримано п'ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих – представник УПЦ МП з України.

Під час слідчих дій у зловмисників вилучено 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини нашої держави на суму понад 60 млн євро.

Мова йде про дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль", зазначили в СБУ.

За даними слідства також зазначили, фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період 2014-2020 років.

скіфське золото

Фото: БЕБ

Потім зловмисники намагались "легалізувати" викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку.

Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх "на гарячому" під час перевезення українських артефактів.

Силовики зауважили, що триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Окрім того, на вилучені старожитності накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України.

Крім того, тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів "Скіфського золота", які були викрадені з території нашої держави, зазначають в СБУ.

Також повідомлялось, що колекція "Скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у той час, коли росія окупувала Крим у 2014 році, вже найближчим часом повернеться в Україну.

Окрім того, культурні цінності, викрадені російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій України, США повернули Україні культурні цінності Києву. Предмети старовини вилучила американська митно-прикордонна служба.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: