fbpx
Сьогодні
11:39 21 Лис 2023

У Вінницькій області затримали священника УПЦ МП, який переховувався від слідства

Фото: t.me/SBUkr

Співробітники СБУ викрили священника Української православної церкви московського патріархату. Правоохоронці кажуть, що він заперечував збройну агресію російської федерації та виправдовував окупацію частини України. Хоч фігурант деякий час переховувався від слідства, однак його затримали.

Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генпрокурора, інформує Рубрика.

За даними слідства, до переходу релігійних громад до ПЦУ підозрюваний був настоятелем кількох храмів УПЦ МП на Вінниччині.

"Після втрати пастви священник активізував свою проросійську діяльність в інтернеті. Для цього використовував власний акаунт у забороненій в Україні соцмережі "ВКонтакте"", — кажуть у прокуратурі.

За даними правоохоронців, фігурант поширював матеріали антиукраїнського характеру. Переважно це був контент релігійної спрямованості, проросійська пропаганда із закликами до насильницької зміни й захоплення державної влади в Україні.

У своїх дописав священнослужитель представляв збройну агресію рф як внутрішній громадянський конфлікт, зазначили у прокуратурі. Аналогічні матеріали він поширював у створеній ним Telegram-спільноті релігійної спрямованості.

Фото: t.me/SBUkr

В СБУ кажуть, у Telegram священник повторював наративи кремля про "громадянську війну" вихваляв ексватажків створеної росіянами на окупованій частині Донеччини "Донецької народної республіки".

Тож фігуранту оголосили підозру за ч. 2 ст. 109 та ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України.

Але після цього він деякий час переховувався від органів слідства. Згодом його все ж затримали та відправили під варту.

Священнику може загрожувати до 5 років за ґратами, якщо його вину доведуть.

Нагадаємо, народні депутати підтримали законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов'язані з російською федерацією. Цим документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

У січні Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов'язані з росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Законопроєкт підготували за рішенням Ради національної безпеки і оборони. РНБО просило президента Володимира Зеленського розглянути діяльність релігійних організацій на території України в умовах військової агресії рф проти України. Причина — недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: