fbpx
Сьогодні
13:21 19 Жов 2023

Рада підтримала заборону роботи релігійних організацій, пов'язаних з рф

Народні депутати підтримали законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов'язані з російською федерацією. Цим документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Як інформує Рубрика, про це повідомили народні депутати Олексій Гончаренко, Ярослав Железняк, Ірина Геращенко.

За відповідний законопроєкт №8371 проголосували 267 депутатів.

Як було видно із трансляції Гончаренка із зали парламенту, під час виступу депутата Юрія Бойка (колишній співголова забороненої ОПЗЖ), законодавці скандували "ганьба", "агент" та "геть московського попа".

На захист УПЦ МП виступав зокрема депутат Артем Дмитрук (виключений зі складу фракції "Слуга Народу").

Довідка про законопроєкт

У січні Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов'язані з росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Законопроєкт підготували за рішенням Ради національної безпеки і оборони. РНБО просило президента Володимира Зеленського розглянути діяльність релігійних організацій на території України в умовах військової агресії рф проти України. Причина — недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

В УПЦ наголошували, що діють юридично в межах українського законодавства, а рішення РНБО назвали "розмаїтим". Мовляв, йдеться про московський патріархат, "а УПЦ, відповідно до всіх установчих документів, є самостійною, незалежною і не підпорядковується московському патріархату".

Митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр Драбинко заявив нам, що рішення про заборону УПЦ МП може бути введене тільки після того, як буде надана церковно-канонічна оцінка зв'язку УПЦ МП із центром у москві.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук після зустрічі із церковниками повідомив, що Всеукраїнська Рада Церков та релігійних організацій висловила свою підтримку законопроєкту. Утім УПЦ МП, предстоятель якої, митрополит Онуфрій, також входить до Ради Церков, заявила про маніпуляції підсумків зустрічі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: