fbpx
Сьогодні
Фото 19:40 20 Лис 2023

На Київщині вилікували 260-річний дуб: у чому рішення

Фото: Володимир Ветроградський

У Боярці на Київщині вилікували 260-річний дуб. Він постраждав внаслідок сильного буревію. На місці утвореної порожнечі всередині дерева облаштували житло для птахів та кажанів.

Про це повідомив арборист Володимир Ветроградський у соцмережах, інформує Рубрика.

У чому проблема?

У Києві тисячі старих дерев, які мають історичну й природну цінність для України. Проте вони часто вони потерпають від негоди, вандалізму та хвороб. А наразі ще і систематичні обстріли рф.

Яке рішення?

У Боярці вилікували 260-річний дуб, який постраждав внаслідок сильного буревію. На місці утвореної порожнечі всередині дерева облаштували житло для птахів і кажанів.

Фото: Володимир Ветроградський

Як це працює?

Через анатомічну ваду розвилки вікового дерева почалося заселення патогенним грибом і прогресування прихованої гнилі.

Досягнувши критичної межі, частина дерева відірвалась від основного стовбура, відкривши на показ величезну ушкоджену ділянку.

260-річний дуб, який вилікували у Боярці. Фото: Володимир Ветроградський

"Такі дерева в нашій країні і не тільки, списують як аварійні та безнадійні. Але не у мене. Вирішили поборотися за подальше життя дерева, і цього разу не стандартно, а з користю для братів наших менших", — пише Володимир Ветроградський.

У порожнечу дерева, яку зафарбували спеціальним розчином, вмонтували житловий фонд для кажанів та дрібних птахів.

Фото: Володимир Ветроградський

"Поки дуб затягуватиме величезну рану, він буде прихистком для тих, кому часто не вистачає житла в нашому стерильному середовищі життя. А це на майбутні 50-60 років.  А також наочним прикладом для молодого покоління", — коментує Ветроградський.

Довідка

Дуб (Quercus) — рід багаторічних рослин родини Букових, що налічує близько 600 видів. Його представники поширені переважно у помірних областях Північноїкулі. Серед дубів існують цінні деревні, танідоносні, лікарські та декоративні рослини, деякі з них у минулому широко використовувались як харчові.

Дуб у багатьох народів вважався найкрасивішим деревом, і до нього ставилися з пошаною і любов'ю. Недарма латиною дуб так і називається: "гарне дерево" — Кверкус (Quercus).

Нагадаємо, у столичному Голосіївському районі планують оголосити ботанічною пам'яткою природи місцевого значення – об'єкт "Вікова Діброва". Повідомляють, що площа об'єкта складає 18,71 га. Ця територія включає балку, частину степу та вікову діброву з понад 200-річними дубами.

Також повідомлялось, що понад 120 науковців звернулися до влади, щоб домогтися заборони висадки інвазійних дерев.

Рубрика:
Екологія Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: