fbpx
Сьогодні
10:33 19 Лис 2023

Серед країн-партнерів дехто вважає, що F-16 не змінить хід війни: у Повітряних Силах заперечили

Фото: RAF

Деякі критики країн-партнерів впевнені, що винищувач F-16 не зможе змінити хід війни в Україні, проте українські військові вважають, що саме ці літаки суттєво змінять ситуацію в українському небі, відганяючи російську авіацію.

Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Я б хотів посперечатися з усіма критиками цього питання щодо літаків. Змінять хід війни літаки і дуже серйозно змінять.

Питання у тому, щоб ці літаки не мали тактико-технічні характеристики значно слабші за російські. Нам потрібні літаки сучасні, які зможуть завоювати перевагу у повітрі", – сказав речник Повітряних сил.

Полковник пояснив, що винищувач F-16 підходить для України, оскільки може завдавати ударів по наземних, надводних та повітряних цілях, а також захистити небо від ракет та дронів.

"Я думаю, що такі авіаційні комплекси, а багатоцільовий літак – це авіаційний комплекс, вирішать ряд завдань, зможуть суттєво вплинути на хід війни", – додав Ігнат.

Речник Повітряних Сил вважає, що F-16 зможе відігнати російську авіацію та прикрити з повітря наземні війська.

Нагадаємо, що міністр оборони Естонії Ханно Певкур у коментарі РБК-Україна заявив, що літаки, які незабаром може отримати України, не змінять хід бойових дій.

"Літаки важливі, але літаки одні не змінять хід війни. Зрештою, вам потрібна армія, яка контролює територію. І звільняє її, бо тільки з літаками ви не заберете назад територію", – сказав Певкур.

Очільник естонського відомства вважає, що пріоритетом зараз є боєприпаси, зокрема, далекобійні ракети.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

Нагадаємо, що США схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів. Радник президента Штатів з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Україна отримає літаки після завершення навчання пілотів.

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків. 15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16. 

Окрім того, у 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію F-16.

Також, 7 листопада президент Зеленський повідомив, що перші п'ять F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

А міністр оборони Румунії Анджел Тилвар заявив 13 листопада, що відкрили Європейський навчальний центр винищувачів F-16 на військово-повітряній базі Фетешті, де пройдуть навчання пілотів із України.

За даними Пентагону, у США розпочалася підготовка українських пілотів до польотів на винищувачах F-16.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: