fbpx
Сьогодні
16:25 17 Лис 2023

Щоб тривалі тривоги через МіГи не зупиняли країну на години: Зеленський доручив знайти рішення

Фото: Офіс Президента

На засіданні Ставки верховного головнокомандувача президент Володимир Зеленський дав доручення розробити рішення, щоб тривалі повітряні тривоги через зліт МіГів не паралізували життя країни.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на заяву президента Володимира Зеленського.

"Доручив Міністерству оборони, Генштабу та Кабміну запропонувати рішення, щоб вильоти носіїв "кинджалів" не паралізували країну на години", – розповів після засідання Зеленський.

Що відомо про тривоги через МіГ-31К

Літак МіГ-31К є носієм аеробалістичної ракети "Кинджал". Цю ракету важко збивати через її траєкторію руху.

До весни 2023 року Україна не могла збивати ворожі "Кинджали". Але у травні сили ППО вперше знищили цю ракету за допомогою комплексу Patriot, який надали Україні партнери.

Російські війська час від часу підіймають у повітря свій літак МіГ-31К, який здатний нести ракети "Кинджал". Оскільки, дана ракета може досягнути будь-якої точки України, то на час польоту літака в усіх областях оголошують повітряну тривогу. Однак, якщо раніше польоти російських МіГ-31К тривали близько півгодини-години, то зараз вони стали більш тривалими.

Річ у тім, що росіяни почали дозаправляти МіГи у повітрі, щоб продовжити час їх польоту. Тому останні тривоги, оголошені через зліт МіГ-31К, тривали по декілька годин, що фактично паралізувало роботу всієї країни. Водночас речник повітряних сил Юрій Ігнат зазначав, що за бажання, росіяни можуть влаштувати в Україні тривогу на 12 годин.

Через це в суспільстві почало виникати запитання, а чи потрібно оголошувати тривогу через МіГ-31К, якщо зазвичай пуски ракет не відбуваються. Однак у Повітряних силах наголошують, що військові не можуть передбачити, бойовим буде виліт російського літака чи тренувальним, а отже не можна бути на 100% впевненим, що МіГ не запустить ракету по Україні.

Рішення щодо того, чи скасовувати повітряну тривогу на час тривалих польотів російських винищувачів МіГ-31К, може ухвалити виключно вище керівництво держави. Але військові переконані, що загроза ракетних ударів "Кинджалами" залишається реальною. Про це речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат розповів в ефірі національного телемарафону, повідомляла Рубрика.

"Рішення непросте, його потрібно приймати на найвищому рівні. Думаю, буде розглядатись щось. Це не вперше задаються такі питання і піднімаються в пресі…

Небезпека є. Вона нікуди не дівається. Як при загрозі застосування балістичного озброєння: зрозуміло, що буде оголошуватися тривога в тих чи інших регіонах, куди може досягти балістика. МіГ-31К (запущена з нього аеробалістична ракета "Кинджал") може дістати в будь-яку точку нашої держави", – наголошує речник.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: