fbpx
Сьогодні
20:53 19 Лис 2023

Коли зустрічають військових з інвалідністю, 60% українців відчувають вдячність, - опитування

English version here

Фото: IgorVetushko/Depositphotos

Зустрічаючи військового з інвалідністю, українці відчувають такі головні емоції – це вдячність (60%) та співчуття (50%).

Про це свідчать результати опитування, яке провела соціологічна група "Рейтинг".

Ті, хто не має серед близьких людей з інвалідністю, казали, що під час зустрічі з ними частіше відчувають розгубленість, адже не знають, як поводитися.

Водночас люди, які не мають серед знайомих військових з інвалідністю, частіше за інших відчувають гордість, тоді як військові з інвалідністю та їхні родичі більше говорять про емоцію суму.

Скрін результатів опитування "Рейтингу"

"Самі ж респонденти з інвалідністю переважним почуттями, які відчувають до них люди, називають жалість, побоювання, іноді байдужість, які пов'язують з відсутністю в українців достатнього досвіду спілкування з людьми з інвалідністю. При проявах таких почуттів, їм складніше будувати спілкування, або просити про допомогу. Особливо жалість дратує респондентів-військових з інвалідністю", – кажуть соціологи.

Під час зустрічі з цивільними людьми, які мають інвалідність, першою емоцією респондентів є співчуття (71%) та сум (34%).

Менше опитаних відчувають:

  • надію (15%),
  • розгубленість (11%),
  • вдячність (7%).

"Більшість учасників фокус-груп вказували, що вони відчувають співчуття і одразу зауважували, що проявляють його набагато рідше, бо людей з інвалідністю це співчуття дратує і воно їм не потрібне", – йдеться у дослідженні.

Замість проявів жалості люди з інвалідністю воліли б бачити дієву допомогу. Якщо людина незряча – щось підказати та пояснити, якщо має фізичні труднощі – допомогти їх вирішити.

Як сприймають людей з інвалідністю в українському суспільстві

64% опитаних вважають, що суспільство позитивно ставиться до військових з інвалідністю, тоді як до цивільних людей з інвалідністю переважно нейтрально (таку думку висловили 48% респондентів).

"Натомість більшість учасників дослідження вважали, що ставлення до людей з інвалідністю в суспільства скоріше байдуже та нейтральне, адже війна, щоденні загибелі і травмування військових, велика кількість людей з видимою інвалідністю на вулицях – все це викликає звикання до такого стану речей", – пояснюють у "Рейтингу".

Часто людей з інвалідністю зустрічає половина опитаних.

Ще 50% не бачать або рідко бачать їх у своєму повсякденному житті.

Найчастіше людей з інвалідністю можна зустріти на вулицях міста/села, відповів 61% опитаних.

Ще близько 23-26% бачать таких людей у парках, громадських місцях, транспорті і магазинах, а 22% – проживають з людиною, яка має інвалідність.

Опитування проводили з 28 серпня по 1 вересня. У ньому взяли участь 2000 людей з різних регіонів України.

Нагадаємо, частка громадян росії, хто прагне продовження війни, становить на сьогодні 39%, і це вперше з початку повномасштабного вторгення вона стала меншою за частку росіян, а це 48%, які виступають за перемовини з Україною.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: