fbpx
Сьогодні
14:39 18 Лис 2023

Уряд надав рекомендації державним органам як подавати інформацію для громадян спрощеною мовою: для чого це рішення

Фото: АКМЦ

Кабінет міністрів України ухвалив рекомендації для органів влади, у яких йде мова про те, як потрібно викладати інформацію у доступних для сприйняття форматах.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство культури та інформаційної політики України.

У чому проблема?

"Сьогодні ми не можемо витрачати час на інформацію, що є складною для сприйняття. Чиновники грішать тим, що надають багато розʼяснень, які ускладнюють сприйняття викладеного матеріалу", — зазначив тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Яке рішення?

Тому, як вважає урядовець, ухвалені рекомендації допоможуть краще розуміти головні меседжі урядових документів.

Як це працює?

Рекомендації спрямовані на реалізацію положень Конвенції про права осіб з інвалідністю.

Так, вони мають сприяти тому, щоб люди з порушенням інтелектуального розвитку, з інвалідністю або інші люди, яким може бути складно розуміти інформацію, могли сприймати повідомлення від влади.

Які саме урядові рекомендації надали?

Документ містить понад 30 пунктів, за допомогою яких суб'єкти владних повноважень  зможуть адаптувати текстові повідомлення у форматі легкого читання. Згідно з документом, органи влади мають не перевантажувати зміст надмірним обсягом інформації. 

Структура урядового повідомлення має бути простою, логічною, послідовною та однозначною. У Міністерстві культури наголошують, що речення повинні містити одну ідею.

Важливу інформацію треба розміщувати на початку документа, виділяючи жирним шрифтом або рамкою. Слід уникати абревіатур, професійної лексики та скорочень.

Також не варто розміщувати текст на зображеннях і використовувати шрифти із засічками. Складними для сприйняття будуть і кілька посилань в одному рядку.

"Також процес читання полегшить контраст між текстом і його тлом", зауважили в рекомендаціях.

"Рубрика" вирішила проаналізувати, наскільки доступними є київські університети й що можна зробити для вдосконалення їхніх просторів. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "(Не)доступність київських університетів: як зробити освітній простір безбарʼєрним та інклюзивним".

Окрім того, громадська організація "Об'єднані спортом" відкрила попередній запис для набору дітей з ментальною інвалідністю та особливими освітніми потребами до нових спортивних інклюзивних секцій у місті Києві.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: