fbpx
Сьогодні
20:48 16 Лис 2023

Український капелан, який пережив російський полон, отримає чеську "Нагороду Памʼяті народів"

Фото: hromadske

Від чеської громадської організації Post Bellum український капелан Василь Вирозуб, якого утримували в російському полоні, стане лавреатом премії "Нагорода Памʼяті народів".

Про це hromadske розповіли в PostBellum-Україна.

Як повідомляють, нагородження відбудеться в День боротьби за свободу та демократію, 17 листопада, у Національному театрі Праги. Разом з іншими чотирма лавреатами із Чехії та Словаччини Василь Вирозуб отримає цю нагороду.

Що відомо про капелана?

Василь Вирозуб народився в Тернопільській області. Там він протягом 13 років був священником, пізніше — служив у Свято-Троїцькому храмі Одеси. Брав участь у Революції гідності, а з початку війни у 2014 році вирушив на фронт як волонтер. Також приїжджав на передову служити літургії, сповідувати, причащати.

Капелан Василь Вирозуб

Фото: hromadske

На початку повномасштабного вторгнення Василь Вирозуб пішов до штабу Територіальної оборони Одеси. Під час підготовки до захисту міста отець виготовляв "коктейлі Молотова".

У лютому 2022 року доєднався до гуманітарної місії на судні "Сапфір" для евакуації 13 українських військових, яких вважали загиблими під час російського ракетного обстрілу на острові Зміїний. Однак судно не потрапило на острів, а отця разом з іншими членами екіпажу захопили в російський полон, де він перебував 70 днів.

Фото: hromadske

Протягом цього часу його утримували в тимчасово окупованому Криму та Бєлгородській області росії. Його допитували, також отець Василь зазнавав катувань: росіяни знущалися, били струмом та забивали цвяхи під нігті.

На обмін капелан потрапив 5 травня 2022 року.

Що відомо про "Нагороду Пам'яті народів"

Громадська організація Post Bellum, заснована чеськими журналістами та істориками, проводить нагородження з 2010 року. Як зазначають організатори, нагорода "вшановує виняткових особистостей, які своїм життям підтверджують, що честь, свобода та людська гідність — це не порожні слова".

Ці нагороди відзначають живих свідків історичних подій, які вирішили поділитися своїми спогадами з громадськістю, і надали свідчення для міжнародного архіву організації.

Лавреатами премії у попередні роки були ветерани війни, політичні в'язні, борці опору, ті, хто пережили Голокост, переслідувані письменники, учасники підпільних груп, які виступали проти нацистських і комуністичних тоталітарних режимів, скаути, священнослужителі та інші визначні особистості.

Торік міжнародну відзнаку отримав дисидент, правозахисник, член-засновник Української Гельсінської групи та віцеректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: