fbpx
Сьогодні
Фото 16:19 22 Жов 2023

Пес-розвідник Шторм й ще понад 20 собак отримали нагороди Кінологічної спілки

Фото: Телеграм / ГУР України

Під час церемонії "Чотирилапі захисники" Кінологічна спілка України відзначила нагородою собаку-розвідника на ім'я Шторм. Загалом нагороди отримали 23 службові собаки.

Про це повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України, пише Рубрика.

Разом зі Штормом відзнаку отримав його провідник ― молодший сержант ГУР Станіслав. Їх нагородили в номінації "Пошук вибухових речовин".

У розвідці підкреслили, що їхній пес-розвідник опинився серед найкращих військових собак України, навчених виявляти вибухівку та зброю, а також сигналізувати про ці небезпечні знахідки.

Фото: Телеграм / ГУР України

У спілці розповіли, що загалом почесні відзнаки отримали 23 службові собаки, які проходять службу в органах сектору безпеки та оборони України.

Їх нагороджували в чотирьох номінаціях:

  • пошук вибухових речовин — за видатну здатність виявляти вибухонебезпечні пристрої, зброю та частини до зброї;
  • собака спеціального призначення — за виконання різноманітних спеціальних завдань, від затримання порушників до пошуку мін в районах бойових дій;
  • пошук наркотичних засобів — за ефективну роботу з правоохоронцями в боротьбі з незаконним обігом наркотиків;
  • за врятоване життя — за порятунок людей у надскладних умовах.

Спеціальною гостею церемонії стала кінологиня Лариса Борисенко разом зі своєю бельгійською вівчаркою малінуа Спаркі.

На особистому рахунку Спаркі з початку повномасштабного вторгнення рф — понад 140 знайдених загиблих людей. Когось було закатовано й закопано росіянами, а хтось загинув під завалами після ворожих обстрілів.

Лариса Борисенко зі Спаркі на церемонії "Чотирилапі захисники".
Фото: Кінологічна спілка України

Роль собак у війні

Під час повномасштабної війни службові собаки відіграють важливу роль у допомозі з охороною військових баз, пошуком мін і людей під завалами, інспектуванні вулиць. Службові собаки знаходять на місцях трагедії докази воєнних злочинів російських окупантів.

Також собаки допомагають людям на психологічному рівні. Їх залучають до каністерапії. А всім відомий пес на кличку Патрон став талісманом Державної служби з надзвичайних ситуацій та привертає увагу світу до замінованих територій після нападу росії.

Як писала Рубрика, під час війни, службові собаки допомагають у розмінуванні, евакуації, інспектують вулиці, а ще займаються психологічною допомогою. Саме у Національній поліції Київщини працює єдина в Україні собака емоційної підтримки.

Нагадаємо, у Харкові собак, які несуть службу в 5-й Слобожанській бригаді Національної гвардії України, представили до нагород.

Окрім того, нацгвардійці з Миколаєва, що працюють кінологами пройшли курс надання першої ветеринарно-медичної допомоги службовим собакам.

Також ми розповідали історію порятунку службових собак із Луганщини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: