fbpx
Сьогодні
09:10 30 Вер 2023

Рішення для перемоги: у Словаччині зібрали кошти на машину розмінування Božena-5 для України

English version here

Фото: defence-ua.com

У Словаччині закінчилася кампанія зі збору коштів на придбання машини для розмінування Božena-5, яка була проведена завдяки зусиллям посольства України в Республіці.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України у Фейсбуці, передає Рубрика.

У чому проблема?

На кожній зустрічі з закордонними партнерами постійно порушується питання щодо постачання необхідного обладнання, навчання піротехніків, фінансового забезпечення гуманітарного розмінування.

Адже, від початку повномасштабного вторгнення росії площа забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами українських земель збільшилась до 174 000 кв. км, на цих територіях проживають понад 5 млн українців.

Сьогодні в Україні працюють 20 машин для розмінування, з яких три – на Харківщині, та близько 3000 фахівців з розмінування. Для пришвидшення очищення території країни від мін та вибухівки цих потужностей недостатньо.

Яке рішення?

"У Словаччині завершилася кампанія зі збору коштів на придбання машини для розмінування Božena-5 для України, яка відбулася зусиллями Посольства України в Словацькій Республіці, словацького об'єднання Mier Ukrajine та організації Darček pre Putina", наголосили у дописі.

Як це працює?

Українське представництво додало, що вже найближчим часом словацький виробник машин для розмінування компанії The Way Industries виготовить Božena-5 та відправить її в Україну до кінця цього року.

Також він відправить додаткове обладнання і навчить саперів працювати з машиною.

Bozena-5 вже є в Україні. Вони розміновують Харківську та Херсонську області. Їхня особливість у тому, що вони дистанційно керовані і можуть за годину розчистити зону до 9 кілометрів.

Ще у 2022 році Словаччина передала Україні 10 систем Bozena-5. Системи використовують українські сапери для розмінування території, замінованої російськими військами.

машина розмінування Božena-5 для України

Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Нагадаємо, що з хорватською DOK-ING та словацькою Way Industries Міністерство оборони України веде переговори щодо локалізації виробництва машин механізованого розмінування в Україні.

Що відомо про Bozena-5 

Bozena-5 – це гусенична дистанційно керована машина словацького виробництва, призначена для ліквідації мін. Вона розміновує різні типи мін, включаючи протитанкові, протипіхотні та протитанкові міни-пастки. Система також може використовуватися для виявлення та знешкодження СВП.

Bozena-5 використовується як на звичайній місцевості, так і в межах населених пунктів, щоб прибрати вибухонебезпечні предмети після активних бойових дій.

машина розмінування Božena-5

Фото: Фейсбук / Генеральний штаб ЗСУ

Процес розмінування контролює оператор із броньованої кабіни, яка захищена від пошкоджень при детонації боєприпасів броньованим щитом, розташованим у передній частині машини.

Маса машини складає 12,5 тонн. Довжина машини складає 8,5 метрів, ширина – 2,5 метри та висота – 3,5 метри.

Відмітимо, що в Україні виготовлятимуть роботизовані системи західних зразків для розмінування.

Як повідомляли, Південна Корея надасть Україні дві машини для прориву мінних полів "Rhino".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: