fbpx
Сьогодні
17:33 16 Лис 2023

Рішення для перемоги: Україна отримала від Данії автономні гідрографічні комплекси

Фото: “AрміяInform”

Для потреб Військово-морських сил України королівство Данія передало автономні гідрографічні комплекси SeaBat T51-R.

Про це повідомляє видання "AрміяInform", пише Рубрика.

У чому проблема?

Нагадаємо, у липні росія вийшла із "зернової угоди" через нібито невиконання її умов. Після цього окупанти почали обстрілювати українські порти та зернову інфраструктуру на півдні України.

Тому Україна не контролює повність акваторію Чорного моря, щоб зробити безпечним "зерновий коридор" для цивільних суден.

Однак у серпні оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торговельних суден. При цьому ВМС України наголосили, що зберігається загроза з боку рф.

Своєю чергою Військово-морські сили за останні місяці примусили російські воєнні кораблі відійти на безпечну відстань, атакуючи ворожий флот ракетами та надводними безпілотниками.

Адже за рік існування тільки флот морських дронів уразив вісім російських суден: "Адмірал Макаров", "Іван Голубець", "Іван Хурс", "Сергій Котов", "Нафтовий маяк", "Новоросійськ", "Акулу" та "Серну".

Тому росіяни перемістили частину своїх кораблів із тимчасово захопленого Криму до Новоросійська та окупованої частини Грузії.

Окрім того, для безпечного руху цивільних кораблів потрібно збирати точні дані про морське дно та морське середовище.

Яке рішення?

Данія передала для потреб Військово-морських сил України автономні гідрографічні комплекси SeaBat T51-R.

Як це працює?

За словами начальника гідрографічної служби ВМС України капітана 1-го рангу Романа Гончаренка, цей комплекс обладнаний багатопроменевим ехолотом, який призначений для зйомки рельєфу дна з метою ситуаційної обізнаності підводного простору.

Його можливості дозволяють виявляти підводні об'єкти, що на сьогодні є неабияк важливо для українських моряків.

"Головне завдання багатопроменевого ехолота – збирати точні дані про морське дно та морське середовище. Потім їх можна обробити та використовувати для створення та оновлення морських карт та планшетів для підтримки безпечної навігації у районі.

Отримана батиметрична інформація дозволяє знати глибини дна з щільністю через кожен сантиметр. Відповідно, ми можемо знати наявні підводні перешкоди, вибрати правильні місця стоянки наших плавзасобів, варіанти проходу, маршрути переходів суден", пояснює офіцер.

гідрографічні комплеси Данія

Фото: "AрміяInform"

Повідомляють, що система використовується насамперед в акваторіях портів та закритих водних акваторіях.

Багатопроменевий ехолот дозволяє отримати інформацію від 1024 променів. Завдяки такій технології моряки отримують деталізовану карту рельєфу дна.

Така роздільна здатність дає змогу перевіряти акваторії на наявність:

  • вибухових пристроїв,
  • розвідувальних систем,
  • сміття,
  • інших небезпечних для судноплавства предметів.
гідрографічні комплеси Данія

Фото: "AрміяInform"

SeaBat T51-R допоможе забезпечити безпеку не тільки військових, а й цивільних кораблів.

"Цей безекіпажний надводний комплекс виробництва Maritime Robotics (Норвегії), спеціальне обладнання комплексу, зокрема багатопроменевий ехолот SeaBat T51, виробництва компанії Teledyne Marine (Данія), яка є одним з провідних виробників гідролокаторів та ехолотів різних типів, а також навігаційного обладнання. Він значно посилить спроможності у вивченні морського дна, що іноді має вирішальне значення для безпеки мореплавства та захисту довкілля", — розповів капітан 1 рангу Роман Гончаренко.

Нагадаємо, що нещодавно українські Збройні сили отримали від Німеччини надводні безпілотники Sonobot 5, які допомагають обстежувати водойми та виявляти боєприпаси та інші вибухо-небезпечні предмети на дні.

Що відомо про комплекс SeaBat T51-R

SeaBat T51-R створений на базі SeaBat T50, його основна відмінність – це наявність чотирьохкратної роздільної здатності.

Його технологія 800 кГц дозволяє проводити зйомку з високим рівнем деталізації, зберігаючи при цьому дивовижну ефективність зйомки з широкою смугою охоплення. Також система має гнучкий нижній частотний діапазон 350-430 кГц.

Ехолот надає безпрецедентну інформацію про топографію морського дна і у такий спосіб виводить отримання батиметричних даних на абсолютно новий рівень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: