fbpx
Сьогодні
Екорішення 12:48 15 Лис 2023

День рециклінгу: сортуємо, здаємо на переробку та відновлюємо українські екосистеми разом

15 листопада увесь світ відзначає День рециклінгу або День вторинної переробки, який започаткували його ще у 1997 році у США. Таким чином американські екологи прагнули заохотити своїх співмешканців сортувати відходи та купувати продукцію зроблену з вторинної сировини.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

У сучасному світі проблема накопичення сміття на звалищах стоїть досить гостро. Щороку кожен українець генерує від 300 до 500 кілограмів сміття. В масштабах країни загальна сума сягає понад 350 мільйонів тонн сміття, а загалом на сміттєзвалищах накопичено понад 12 мільярдів тонн.

З усіх відходів, які там зберігаються, можна переробити близько 20% – метал, папір, скло, деякий пластик, а ще є органіка, яка складає до 50%! Проте реально на переробку потрапляє лише 3-5%. Натомість переробним заводам доводиться купувати відходи з-за кордону та везти в Україну для того, щоб підприємство могло ефективно працювати!  

"Крім побутового сміття щодня сотні тисяч тонн небезпечних відходів утворюються з початку повномасштабної війни в Україні та екокатастрофою після підриву рашистами дамби на Каховській ГЕС. Сміття накопичуватися, забруднює навколишнє середовище, від нього страждає рослинний та тваринний світ, життя та здоров'я людей.

Кожен українець вже сьогодні може зробити свій внесок у збереження довкілля та відновлення екосистем, адже балансуючи українську екосистему разом, ми позитивно впливаємо на наше життя, здоров'я, їжу, воду, повітря.

"Знайди, сортуй, здавай, своїм допомагай!" – знаходьте пункти прийому вторинної сировини, додавайте їх на recyclingpoints.org, сортуйте та заохочуйте рідних жити ековідповідально для себе та майбутніх поколінь" – наголосила Юлія Мархель, лідерка найбільшого екоруху країни "Let's do it Ukraine".

Яке рішення?

Всеукраїнський молодіжний рух "Let`s do it Ukraine" закликає кожного відповідального українця приєднатись до екологічної місії і разом створити в Україні культуру чистоти та правильного поводження з відходами наповнюючи Національну мапу пунктів вторинної сировини recyclingpoints.org разом та здаючи вторинну сировину на переробку, адже сміття – це ресурс.

З 15 листопада по 15 грудня 2023 року "Let`s do it Ukraine" оголошує місяць ековідповідальності!

Закликаємо кожного українця приєднатися до Марафону роздільного збору відходів та спільного формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини.

"Сортування починається з пункту прийому, в який ви здасте всю відсортовану вторинну сировину. Сортування відходів та їх переробка є основою сталого розвитку та кругової економіки, яка дозволяє повертати необхідні ресурси у виробництво.

Здаючи макулатуру, пластикові пляшки та скло, ви рятуєте планету та забезпечуєте роботу промисловості з переробки вторинної сировини в Україні". – зазначає Юлія Мархель.

Як це працює? 

  • Знайдіть пункт прийому вторинної сировини, дізнайтесь адресу, графік роботи, контактний телефон, що приймають, в якому стані та інші деталі.
  • Відмітьте пункт на recyclingpoints.org, якщо до цього його не було на мапі.
  • Якщо на мапі є пункт, а в реальному житті його не існує – подайте онлайн заявку на його видалення з платформи.

Важливо, всі заявки проходять модерацію волонтерами і лише після комунікації та перевірки пункту з'являються на платформі, така процедура може зайняти 1-2 робочі дні.

  • Купуйте товари в тому пакуванні, яке можете здати у найближчий пункт.
  • Сортуйте вдома, здавайте на переробку.
  • Поділіться своїм досвідом сортування з родичами, друзями та підписниками в соціальних мережах, відмічайте хештег #recyclingpointsorg та сторінки організаторів Фейсбук та Інстаграм

У рамках місяця ековідповідальності буде організовано онлайн тренінги "Екологічно відповідальне життя українців та правильне поводження з відходами під час війни" слідкуйте за анонсами в новинах на сайті.

Довідка

www.recyclingpoints.org – платформа, покликана формувати якісну інфраструктуру для сортування самими громадянами, яка допомагає коротко розібратись з теорією сортування і навіть розвінчує міфи. Мапа відображає велику мережу точок приймання вторинної сировини, включно зі спеціалізованими пунктами та невеликими станціями в організаціях. Важливо, що окремі сортувальні баки на платформу не помічають, лише пункти в яких є адреса та контактний телефон.

Робота Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини не обмежена у часі і збирає на своїй платформі українців, зацікавлених у сортуванні та формуванні екологічної спільноти в Україні. Зараз, як ніколи, важливо об'єднати зусилля заради чистоти нашого довкілля, щоб зустріти перемогу в чистій країні!

Організатор проєкту – громадська організація Всеукраїнський молодіжний рух "Let's do it Ukraine" спільно з "Міжнародним молодіжним рухом "School Recycling World". 

Екологічно відповідально до Перемоги!

Раніше ми писали, що Уряд затвердив порядок моніторингу об'єктів оброблення відходів, який будуть здійснювати українські підприємства за аналогією з європейськими, щоб визначати вплив своїх сміттєобробних об'єктів на довкілля та вживати заходів для його зменшення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: