fbpx
Сьогодні
08:40 15 Лис 2023

Китай, обходячи обмеження, масово скуповує американське обладнання для виробництва чипів,- Reuters

Фото: ISTOCK

У Сполучених Штатів китайські компанії скуповують обладнання для виробництва чипів, незважаючи на ряд нових обмежень на експорт.

Про це інформує Рубрика з посиланн звіт Конгресу США у вівторок, Reuters.

Річний звіт на 741 сторінці, був опублікований двопартійним комітетом Палати представників щодо Китаю.

Обмеження експорту введені адміністрацією Байдена ще у жовтні 2022 року.

Вони мають на меті заборонити китайським виробникам мікросхем отримати у США інструменти для їх виробництва, якщо вони будуть використовуватися для передових мікросхем.

Оскільки Міністерство торгівлі використовує обмеження в 14 нанометрів, імпортери часто можуть купувати обладнання, якщо вони стверджують, що воно використовується на старій виробничій лінії. Через обмежені можливості важко перевірити обладнання, яке використовують.

Це відкриття сталося, коли Сполучені Штати намагалися з'ясувати, як китайському телекомунікаційному гіганту Huawei вдалося виготовити передовий 7-нанометровий чип для живлення свого смартфона Mate 60 Pro на провідному китайському виробнику мікросхем SMIC, незважаючи на обмеження експорту.

Huawei та SMIC також були додані до списку торговельних обмежень у 2019 та 2020 роках, який теоретично забороняє американським постачальникам постачати певні технології компаніям.

Сполученим Штатам вдалося закрити ключову лазівку Китаю до передових інструментів для виробництва чипів, переконавши союзників Японію та Нідерланди, які мають такі ж потужні галузі виробництва обладнання для виготовлення чипів, оголосити про власні обмеження на експорт бажаної технології.

Але Китай накопичував обладнання, скориставшись розривом між обмеженнями Сполучених Штатів у жовтні 2022 року та аналогічними кроками Японії та Нідерландів у липні та вересні 2023 року відповідно, йдеться у звіті.

Згідно з документом, з січня по серпень 2023 року Китай імпортував з Нідерландів обладнання для виробництва напівпровідників на суму 3,2 мільярда доларів (23,5 мільярда юанів), що на 96,1% більше, ніж за той самий період 2022 року на 1,7 мільярда доларів (12 мільярдів юанів). За перші вісім місяців 2023 року обсяг імпорту Китаєм напівпровідникового обладнання з усіх країн склав 13,8 мільярда доларів США (100 мільярдів юанів).

У звіті немає конкретних рекомендацій для усунення прогалин у правилах США, але Конгрес закликають вимагати щорічної оцінки ефективності експортного контролю за виробництвом мікросхем.

Як повідомлялось раніше, уряд Сполучених Штатів має докази того, що китайські фірми, ймовірно, допомагають у постачанні обладнання для російської армії в обхід західних санкцій. Вашингтон закликає Пекін вжити жорстких заходів, інакше це матиме наслідки.

Нагадаємо, основним постачальником критично важливих компонентів для російських дронів, які рф використовує проти України, є Китай. Це встановила Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком і директором Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI) послом Майклом Макфолом

Також повідомлялось, що учасники саміту ЄС-США, що відбувся у Вашингтоні, закликали Китай скористатися своїм впливом на російську федерацію, щоб та припинила свою агресію проти України, та увійти в прямий контакт із української владою для підтримки тривалого та стійкого повоєнного миру.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: