fbpx
Сьогодні
Відео 13:25 12 Лис 2023

У Повітряних Силах пояснили, чи можуть літаки США базуватися на українських аеродромах

Фото: RAF

Американські літаки доволі успішно можуть базуватися на українських аеродромах, при цьому виконуючи відповідні завдання у небі.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Пресслужбу Повітряних Сил ЗСУ.

Останнім часом досить часто звучать у медіапросторі запитання, чи зможуть американські літаки базуватися на українських аеродромах, чи підходить для цього наша інфраструктура.

У Повітряних Силах вирішили нагадати та показати, як американські пілоти разом із літаками почуваються на українських летовищах. Окрім того одночасно із нашими льотчиками виконують завдання у небі та навіть здійснюють ознайомчі польоти на літаках партнерів.

Повітряники розповідають, що все це відбувалось буквально 5 років тому, в рамках багатонаціональних навчань "Чисте небо – 2018" на аеродромі у Старокостянтинові.

"Саме там, у небі Хмельниччини, українські та американські пілоти відпрацьовували важливі тактичні прийоми. У навчальних повітряних боях американський F-15C Eagle суттєво переважає український МіГ-29 та Су-27 технологічно.

Потужні радари та авіаційне озброєння американців дають мало шансів українським літакам на великих відстанях. Саме в таких умовах, коли окупанти мають значну кількісну та технологічну перевагу в повітрі, сьогодні воюють наші льотчики", наголошують у ПС ЗСУ.

Повітряники зауважили, що досвід проведення навчань "Чисте небо" став корисним не лише для пілотів-винищувачів, а й для екіпажів інших родів авіації, наземного персоналу.

У Повітряних силах додали, що до навчань були залучені:

  • літаки F-15C, F-16, С-130, Су-27, МіГ-29, Су-25, Су-24, Л-39,
  • техніка радіотехнічних, зенітних ракетних військ, які відпрацьовували протиповітряні бої.

Нагадаємо, що інформації про навчання пілотів на винищувачах F-16 дуже мало, проте головне, що все йде за планом. Окрім того, деякі льотчики вже тренуються навіть у небі. Зауважимо, що до таких навчань Україна йшла дуже довго, і на жаль, до весни літаків в Україні не побачити.

Своєю чергою Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вважає, що винищувачі F-16, які західні партнери обіцяють передати Україні на початку 2024 року, тепер можуть бути менш корисними, адже росіяни вдосконалили свою протиповітряну оборону.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

Нагадаємо, що США схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів. Радник президента Штатів з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Україна отримає літаки після завершення навчання пілотів.

За даними ВПС США, в кінці жовтня "невелика кількість" українських пілотів почала навчання у 162-му авіаційному підрозділі Національної гвардії Арізони з "основ F-16".

Відмітимо, що 10 жовтня президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом заявив, що у Румунії відкриють центр з навчання на винищувачах F-16, де українські пілоти будуть опановувати літаки вже у "першій хвилі".

Окрім того, 7 листопада президент Зеленський погвідомив, що перші п'ять F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: