fbpx
Сьогодні
14:41 30 Жов 2023

Ігнат розповів, коли Україна може отримати винищувачі F-16 та скільки літаків треба

English version here

Фото: ПС ЗСУ

Перші бойові літаки F-16, ймовірно, з'являться в Україні навесні наступного року. При цьому вистачило б близько 150 літаків, щоб ефективно захистити повітряний простір країни.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву полковника, речника Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрія Ігната під час телемарафону.

"Дати кожний чиновник у Європі чи в США, лідер думок чи урядовець озвучує. І в усіх різні дати. Ми поки що опираємося на весну, адже, якщо розпочався процес тренування наших пілотів уже з авіаційними інструкторами, то в принципі, думаю, можна розраховувати на ті заяви, які зробила українська влада", – сказав Ігнат.

При цьому Ігнат не приховує, що Україна хоче отримати літаки-винищувачі "якомога швидше, а швидше за F-16 не вийде отримати нічого".

ому чекаємо з нетерпінням наших льотчиків з навчання. Процес навчання дійсно є непростим, підготовка інфраструктури не є простою, підготовка інженерів також не є простою", – зауважив речник.

Юрій Ігнат зазначив, що загалом півтори сотні сучасних винищувачів могли б дозволити ефективно захищати повітряний простір України.

"Півтори сотні – це та кількість, яка б дозволила захищати нашу країну, її повітряний простір. Це в перспективі, коли ми замінемо весь парк радянської застарілої (і морально і фізично) техніки на F-16, можливо інший тип літака, наприклад Gripen", – додав він.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

Нагадаємо, що США схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів. Радник президента Штатів з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Україна отримає літаки після завершення навчання пілотів.

Нідерланди та Данія очолили зусилля щодо навчання українських пілотів на F-16, а також постачання винищувачів до України, щоб допомогти протистояти перевазі Росії у повітрі.

Норвегія та Бельгія також зобов'язались поставити Україні F-16, тоді як 11 інших країн, включаючи США, заявили, що допоможуть навчати українських пілотів управлінню цими літаками.

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків. Навчання українських пілотів розпочнеться якомога скоріше.

15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16. Попередньо у міноборони Бельгії заявили, що не нададуть Україні винищувачі F-16, проте згодом в уряді припустили передачу Україні кількох F-16 наступного року.

У 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію винищувачів F-16.

Раніше Ігнат повідомляв, що Україні необхідно близько 128 літаків для отримання переваги в небі та заміни старого авіапарку.

Перша група українських пілотів найближчим часом вже перейде від авіатренажерів F-16 до вильотів на навчально-бойовому літаку під керівництвом інструкторів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: