fbpx
Сьогодні
18:00 15 Тра 2023

Створили Український музей сучасного мистецтва: у чому рішення

English version here

Громадська організація "Музей сучасного мистецтва" презентувала проєкт Ukrainian Museum of Contemporary Art. Колекція містить мистецькі твори різних жанрів, як-от архітектура, урбаністика, кіно.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Сила музеїв насправді надзвичайна. Тому що музеї – це дуже специфічні інституції, які зберігають пам'ять людства, охороняючи матеріальні носії цієї пам'яті в уречевленій формі. Здатність людей зчитувати інформацію, яка зберігається у цих носіях пам'яті, та використовувати її на розвиток суспільства багато в чому недооцінена на сьогодні. І тут великий простір для нашої спільної роботи.

В Україні музеї є важливою ланкою серед інституцій, які працюють з національною пам'яттю, національною ідентичністю, музеї є зв'язковими культури України з культурами світу. Вони можу відігравати величезну і різнопланову роль у розвитку українського суспільства. І хочеться сподіватися, що в найближче десятиріччя музеї вийдуть з розряду недофінансованих організацій другого плану і посядуть належне місце.

З початком бойових дій музеї згорнули свої постійні експозиції. До кінця воєнного стану поновити їх не буде можливості. Фонди були евакуйовані в безпечні місця та бомбосховища. Це теж частина музейної роботи.

Фахівці частково залишаються на місцях, частково переміщуються разом із колекціями. Ситуація дуже динамічна і залежить від безпекових факторів. Там, де була можливість, музейники залишалися зі своїми колекціями.

Яке рішення?

Уже зараз розпочалася робота над програмами відновлення, вони міститимуть великий реставраційний блок. Це стосується відновлення зруйнованих будівель та створення експозицій після війни. Ці процеси доволі тривалі й дорогі, тут Україні буде дуже важлива допомога іноземних партнерів, спеціальні міжурядові програми. Бо самотужки профінансувати такі проєкти дуже складно.

Наразі Громадська організація "Музей сучасного мистецтва" запустила проєкт Ukrainian Museum of Contemporary Art.

Як це працює?

UMCA — музейна інституція нового типу. Це не один музей, а мережа, що складається з автономних інституцій у регіонах, які взаємодіють через цифрову платформу.

Український музей сучасного мистецтва

"Музей не має стін, але має власну колекцію і працюватиме на різних майданчиках як резидент або співорганізатор мистецьких подій", — говорять засновники.

Цифрова платформа музею надає доступ до впорядкованої бази творів українського мистецтва другої половини 20-21 століть із державних та приватних колекцій.

Колекція музею містить твори мистецтва різних напрямів і жанрів, як-от архітектура, урбаністика, кіно, сценічне мистецтво, предметний та fashion-дизайн. Наразі колекція налічує 116 робіт, створених після 24 лютого 2022 року. Громадська організація придбала їх на кошти міжнародних донорів.

Музей збиратиме роботи, створені з 1954 року, коли Україна отримала кордони, в яких стала суверенною державою у 1991 році.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: