fbpx
Сьогодні
Фото 12:19 12 Кві 2023

"Писанки Відродження": на Прикарпатті покажуть частину врятованої колекції зі зруйнованого окупантами "Добропарку"

English version here

Фото: Національний заповідник "Давній Галич"

Частину унікальної колекції "Писанки Відродження", яку вдалося врятувати зі зруйнованого російськими загарбниками "Добропарку" на Київщині, покаже Музей етнографії національного заповідника "Давній Галич" на Прикарпатті 18 квітня.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на Фейсбук Національного заповідника "Давній Галич".

"У Великодній вівторок, 18 квітня, Музей етнографії Національного заповідника "Давній Галич" презентує "Писанки Відродження" – виставку врятованої частини унікальної колекції писанок, що демонструвалася у зруйнованому окупантами "Добропарку" у Макарівському районі на Київщині", розповіли у НЗ "Давній Галич".

Писанки Відродження, Добропарк

Фото: Національний заповідник "Давній Галич"

Там наголосили, цю колекцію писанок презентували у 2016 році у Києві з метою популяризації українських народних традицій, вивчення культури та історії українського народу.

Писанки Відродження, Добропарк

Фото: Національний заповідник "Давній Галич"

Тоді 374 художники з усієї України розписували метрові полотна у формі яєць. Наступного 2017 року ця колекція вже нараховувала 585 писанок.

Писанки Відродження, Добропарк

Фото: пресслужба Львівської РВА

"У перші дні війни ворог нещадно завдав удару по "Добропарку", де перебувала в цей час більшість писанок. Нині з-понад 800 арт-об'єктів вціліли лише 120, частина з них сьогодні експонується в Музеї етнографії та у внутрішньому дворику Верховної Ради України", додали у заповіднику.

Писанки Відродження, Добропарк

Фото: пресслужба Львівської РВА

Зазначають, що цього року було створено Фонд BuduyUA. Його метою є донести всьому світу масштаб проблеми руйнації культурної спадщини. А також показати сміливу і вільну боротьбу всього українського народу проти російської агресії.

Навесні 2023 року в декількох містах США та Канади будуть організовані благодійні аукціони з продажу 100 вцілілих писанок. Отримані кошти цільовим призначенням будуть скеровані на відновлення ліцею N 2 у Гостомелі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: