fbpx
Сьогодні
21:26 11 Лис 2023

Йога може покращити контроль над епілептичними нападами: у чому рішення

Знизити рівень тривожності, а також зменшити частоту епілептичних нападів у хворих, здатні заняття з йоги, які включають роботу розуму і тіла.

Про це йдеться у результатах дослідження, опублікованому в медичному журналі Американської академії неврології Neurology, пише Medical News Today, повідомляє Рубрика.

У чому проблема?

В усьому світі на епілепсію страждає близько 50 мільйонів людей. Щороку вперше діагностується у 2,4 млн. людей.

В Україні налічується близько 100 тисяч людей з епілепсією, хоча за оцінками фахівців ця цифра є заниженою, оскільки багато випадків є досі недіагностованими.

Яке рішення?

Заняття з йоги, які включають роботу розуму і тіла, здатні знизити рівень тривожності, а також зменшити частоту епілептичних нападів у хворих.

Асана "Собака мордою вниз" може бути найкращою вправою для людей з епілепсією.

Як це працює?

Йога – це практика, що вчить слухати своє тіло і контролювати його стан. Під час занять, кожну статистичну позу тіла звуть "асаною".

У дослідженні, яке проводили в Індії, взяли участь 160 пацієнтів з епілепсією віком до 30 років.

Зазначається, що в середньому люди мали один епілептичний напад протягом тижня й приймали два протисудомні препарати.

Шляхом опитування автори дослідження встановили рівень стигматизації учасників, тобто на скільки кожен з них почувається "не таким як всі" через свою хворобу.

"Стигма може впливати на життя людини багатьма способами, включаючи лікування, відвідування відділень невідкладної допомоги та погіршення психічного здоров'я.

Наше дослідження показало, що заняття йогою можуть полегшити тягар епілепсії та покращити загальну якість життя", – сказав автор дослідження та невролог з Всеіндійського інституту медичних наук у столиці Індії Нью-Делі, Манджарі Тріпаті.

Потім дослідники випадковим чином відібрали групу людей для проходження курсу йога-терапії, яка містила вправи на розслаблення м'язів, дихання, медитацію, а також позитивні афірмації.

Решта людей займалася "фіктивною" йогою, де учасникам не давали інструкцій щодо двох ключових компонентів йоги, які впливають на розслаблення:

  • повільне і синхронізоване дихання;
  • увага до рухів тіла й відчуттів під час практики.

Обидві групи людей взяли участь в семи групових заняттях під наглядом тренера тривалістю від 45 до 60 хвилин протягом трьох місяців.

Їх також попросили займатися йогою вдома щонайменше п'ять разів на тиждень по 30 хвилин. Кількість занять та епілептичних нападів учасники дослідження фіксували в щоденниках.

Після трьох місяців занять йогою дослідники спостерігали за учасниками ще протягом такого самого періоду.

Дослідники виявили, що люди, які займалися йогою, з більшою ймовірністю мали знижене сприйняття стигми й у них більш ніж удвічі знизилася частота епілептичних нападів.

"Результати дослідження підкреслюють необхідність розглянути альтернативні методи лікування та заходи для людей з епілепсією, які стикаються зі стигматизацією.

Йога може не лише допомогти зменшити стигму, але й покращити якість життя. Нею можна займатися, використовуючи мінімальні ресурси й витрати", – сказав автор дослідження.

Автори дослідження зазначають, що недосконалість їхньої роботи полягає в тому, що учасники самостійно мали повідомити про частоту нападів й, можливо, деякі напади вони забували вказати.

Довідка

Епілепсія вважається одним із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань людини. 

Епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються.

Ці напади проявляються у вигляді короткочасних мимовільних судом у якійсь із частин тіла або ж по всьому тілу та іноді супроводжуються втратою свідомості, а також втратою контролю за функціями кишечника або сечового міхура.

Напади спричинені надлишком електричних імпульсів у групах клітин різних ділянок мозку. Епілептичні напади можуть мати форму як незначних провалів у пам'яті, так і важких тривалих конвульсій, а також різнитись за частотою, трапляючись як менше разу на рік, так і до декількох випадків у день.

Нагадаємо, львівські нейрохірурги провели одну із найскладніших операцій при епілепсії – казолотомію – хлопчику восьми років.

Також Рубрика розбиралась, чи виліковна дитяча епілепсія.

Рубрика:
Здоров'я Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: