fbpx
Сьогодні
17:37 08 Лис 2023

Рішення для перемоги: 78% опитаних вітчизняних стартапів готові створювати рішення для відбудови України

English version here

На фото: Слайд з презентації результатів дослідження / Фото “Рубрики”

Це один з результатів дослідження ролі українських стартапів та інституцій (організацій) у відновленні та трансформації України. Дослідження провела команда Polish-Ukrainian Startup Bridge (PUSB) та Український фонд стартапів (УФС) і Варшавська фондова біржа. Результати представили 8 листопада у Медіацентрі Україна (Укрінформ).

Про це повідомляє "Рубрика".

 У чому проблема?

Минулорічні дослідження Polish-Ukrainian Startup Bridge (PUSB) та Українського фонду стартапів показали, що початок повномасштабної війни суттєво загальмував розвиток ринку стартапів в Україні. Станом на кінець минулого року більшість керівників стартапів оцінювали свою поточну ситуацію як погану. 12% опитаних компаній припинили свою діяльність після російського вторгнення.

Яке рішення?

Нині команда Polish-Ukrainian Startup Bridge (PUSB) та її партнери провели вже третій аналіз української стартап-екосистеми. Воно дозволило дізнатися, як почуваються українські стартапи зараз і як вже зараз можуть долучитись до відбудови та трансформації України за різними напрямками.

Як це працює?

53% оптимістів

В опитуванні взяли участь 107 стартапів, зацікавлених у темі відбудови України. 85% з них нині в Україні, причому більше половини з цієї частки працюють у Києві.

З решти 15% тих, хто релокувався, 56% переїхали до Польщі, на другому місці США з показником 17,6%.

Майже третині, а саме 31% опитаних вдалося залучити інвестиції у свої розробки. Це великий успіх, особливо під час війни, наголосив керівник Polish-Ukrainian Startup Bridge Лукаш Вавак.

вітчизняних стартапів готові створювати рішення

На фото: Співкерівник ICU Ventures Роман Нікітов, керівниця екосистеми УФС Каріна Кудрявцева, виконавча директорка Techosystem Катерина Гречко та керівник Polish-Ukrainian Startup Bridge Лукаш Вавак / Фото "Рубрики"

53% опитаних стартапів мають оптимістичні сподівання щодо свого майбутнього в контексті відбудови України. 46% не планують переносити бізнес за кордон після завершення війни.

49% представників стартапів відповіли, що мають плани та стратегії, які допоможуть їм брати активну участь у процесі відбудови країни. Ще у 15% відповідей підприємці висловили обережність, зазначивши, що є ще багато невідомих, які можуть вплинути на їхні зусилля, ідеться в дослідженні.

Стартапи уже мають проєкти для відбудови і готові розробляти ще

вітчизняних стартапів готові створювати рішення

Скриншот із результатів дослідження

81% опитаних представників стартапів відповіли ствердно на питання про те, чи може їхнє рішення допомогти у відбудові України.

На запитання про сектори, у яких стартапи можуть сприяти відновленню, 44% респондентів вказали на сферу послуг, де вони пропонують інноваційні рішення для споживачів і підприємств. 28% стартапів зосереджені на секторі освіти, 23% — на наданні інноваційних медичних рішень. 26% респондентів назвали сектор інфраструктури і 26% спрямовані на ІТ-галузь, зокрема створення програмного забезпечення, додатків або систем забезпечення безпеки.

На запитання, чи розглядали б вони створення нового (іншого) проєкту для відбудови України надалі, аж 78% відповіли ствердно, а 22% — негативно.

 "Ці відповіді свідчать про те, що стартапи готові до тривалої участі в процесі відбудови та розробки інноваційних рішень", йдеться в дослідженні.

Сильні сторони стартапів країни у війні

Дослідникам також вдалося виокремити "секрети" успішності українських стартапів.

Серед них зокрема такі:

  • українські стартапи, на відміну від польських, одразу орієнтовані на глобальний, а не внутрішній ринок;
  • через втрату зони комфорту та безпеки українці вимушені працювати в умовах невизначеності, і вони до цього вже пристосувалися. Вони не очікують стабільного життя. Тому більшість із них експериментують і швидко та легко змінюються;
  • багато українських стартаперів уже, частково вимушено, навчилися працювати на зовнішніх ринках. Вони вже краще розуміють мультикультурне бізнес-середовище;
  • українські стартапи більш наполегливі і самовіддані, бо розуміють, що мають ще більше, ніж інші, ризиків для інвестування. Знаючи про ці додаткові бар'єри, українці докладають більше зусиль.

Виклик — повернути тих, хто нині за кордоном

Водночас викликом залишається повернення стартаперів з-за кордону. 47% учасників опитування планують повернутися додому. Але 35% ще не визначилися, і саме на комунікації з ними має нині зосередитися наша держава, вважає Лукаш Вавак.

вітчизняних стартапів готові створювати рішення

На фото: Слайд з презентації результатів дослідження / Фото "Рубрики"

18% респондентів чітко висловилися, що не планують повертатися, ідеться в дослідженні. Це може бути пов'язано з кращими умовами розвитку за кордоном, встановленням міцного позиціювання на новому ринку або неготовністю відновити бізнес із самого початку на внутрішньому ринку, вважають автори дослідження.

Також учасники опитування наголошували на потребі залучати кошти від держави та міжнародних фондів.

Та загалом, відзначив керівник Polish-Ukrainian Startup Bridge Лукаш Вавак, за результатами дослідження він радитиме польським стартапам: "Робіть так, як українці, і матимете успіх".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: