fbpx
Сьогодні
16:30 05 Лис 2023

У Північній Америці перейменують всіх птахів з расистськими назвами: у чому рішення

Для уникнення расизму в назвах птахів американське орнітологічне товариство протягом 2024 року планує перейменувати близько 80 видів пернатих, які водяться в США та Канаді.

Про це мова йде в заяві Ради AOS.

У чому проблема?

Дискусії та заклики до перейменування расистських назв птахів активізувалися у 2020 році, після інциденту в в Центральному парку Нью-Йорка. Тоді темношкірий чоловік спостерігав за птахами, коли попросив білу жінку дотримуватися правил та тримати собаку на повідку.

Він зателефонував у поліцію, але його звинуватили в брехні. Пізніше колектив орнітологів організував перший Тиждень Чорних птахів, а група під назвою Bird Names for Birds надіслала петицію орнітологічному товариству, закликаючи його змінити "шкідливі" назви.

Яке рішення?

Протягом 2024 року для уникнення расизму в назвах пернатих американське орнітологічне товариство перейменує близько 80 видів птахів у Північній Америці.

Як це працює?

Як повідомляють у документі, товариство зобов'язується змінити назви всіх птахів, зокрема названих на честь людей, які вважаються образливими й расистськими.

Птахів будуть перейменовувати, ґрунтуючись на їхньому зовнішньому вигляді й місці проживання.

Наприклад, нову назву отримає буревісник Одюбона. Цей морський птах, названий на честь Джона Джеймса Одюбона — його родина володіла рабами.

"Як науковці, ми працюємо над усуненням упередженості в науці. Але існувала історична упередженість у тому, як називають птахів і хто міг би назвати птаха на свою честь.

Розроблені в 1800-х роках конвенції щодо назв затьмарені расизмом і женоненависництвом, але сьогодні вони не працюють для нас.

Настав час змінити це і перенаправити увагу на самих птахів, як це й має бути", — сказала виконавча й генеральна директорка Американського орнітологічного товариства Джудіт Скарл.

Окрім того, AOS бере на себе зобов'язання створити новий комітет для нагляду за присвоєнням усіх загальних назв для видів у межах юрисдикції AOS. До цього комітету ввійдуть різноманітні представники, що матимуть досвід у соціальних науках, комунікації, орнітології та систематиці.

Також AOS зобов'язується активно залучати громадськість до процесу вибору нових англійських назв птахів.

Нагадаємо, в Одеській області до національного природного парку "Тузлівські лимани" прилетіли 1114 рожевих фламінго.

Окрім того, у зоозахисній організації UAnimals розповіли, що робити, якщо знайшли лелеку й припускаєте, що він постраждав та надали інструкцію з порятунку цих птахів.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: