fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 10:29 04 Лис 2023

Представники від України братимуть участь у заходах Європейського економічного і соціального комітету: навіщо це рішення

EESC (European Economic and Social Committee) став першою установою в ЄС, яка запросила до участі у своїй роботі представників громадянського суспільства кандидатів на членство в ЄС. 

Про це повідомляє Рубрика.

"Це наш внесок у підтримку України", — зазначив президент Європейського економічного і соціального комітету (EESC) Олівер Рьопке. На його думку, це правильний крок на шляху поступового залучення країн-кандидаток до Європейського Союзу.

"Це не вулиця з одностороннім рухом. Я переконаний, що ми також можемо багато чого навчитися в українського громадянського суспільства", — наголосив Олівер Рьопке під час свого візиту в Україну.

У чому проблема?

23 червня 2022 року Європейська рада офіційно надала Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Та щоб ця перспектива справді була реальною, нашій країні треба виконати низку вимог. І лише тоді можливі перемовини про повноцінне членство.

"У нас більше не повинно бути концепції "все або нічого": ви намагаєтеся виконувати всі вимоги, і в кінці буде членство. Думаю, що нам слід поступово надавати кандидатам деякі переваги членства", — вважає президент Європейського економічного і соціального комітету (EESC) Олівер Рьопке.

Олівер Рьопке

Під час візиту Олівер Рьопке (крайній ліворуч) з колегами відвідали Церкву Андрія Первозванного в Бучі, де знаходиться братська могила закатованих росіянами бучанців та відповідні фото свічдень російських злочинів. Фото: "Рубрики"

Яке рішення?

З 1 січня 2024 року представників профспілок, організацій роботодавців, громадських організацій країн-кандидатів у члени ЄС запрошують брати участь у роботі Європейського економічного і соціального комітету як звичайних членів без права голосу.

Олівер Рьопке розповів журналістам, що це була одна з перших його головних ініціатив після обрання президентом EESC у квітні цього року.

Як це працює?

  • Відбір у форматі open call

EESC з 1958 року виконує дорадчу функцію у системі ЄС, акумулюючи думки представників громадянського суспільства з усіх країн-членів, зокрема роботодавців, профспілок, громадських організацій та рухів тощо. Цей комітет відіграє роль містка між Європейським Союзом та його громадянами.

Під час свого дводенного візиту в Україну Олівер Рьопке зустрівся з представниками як державної влади, зокрема першою віцепрем'єр-міністеркою Юлією Свириденко та першим заступником спікера ВР Олександром Корнієнком, народними депутатами, так і організацій роботодавців, профспілок, громадськими активістами.

"Отже, ми могли побачити, що життя українського громадянського суспільства є дуже жвавим. Я думаю, що це дуже хороший сигнал", — зазначив Олівер Рьопке.

Представники українського громадянського суспільства сприйняли ідею залучення до участі в роботі комітету з великим ентузіазмом, розповів президент EESC.

  • Як можна буде доєднатися до цієї роботи?

Процедура дуже прозора, запевнив Олівер Рьопке. У листопаді відбудеться open call, на якому представники громадянського суспільства зможуть висунути свої кандидатури відповідно до чітких критеріїв (серед них досвід і незалежність, дотримання гендерного балансу та репрезентативність молодіжних організацій).

Комітет ухвалить остаточне рішення до кінця 2023 року. І з початку наступного, за словами Рьопке, матиме ширше коло організацій громадянського суспільства, які можуть брати участь у дорадчій групі.

"Наше завдання полягає у підтримці профспілок й інших асоціацій. Ми хочемо активно підготувати Україну, як й інші країни, до вступу до ЄС. Я вважаю, що такі дії можуть спростити, ба навіть прискорити процес", зазначав в одному з перших інтерв'ю на своїй посаді Рьопке.

  • "Україна заслуговує на позитивну відповідь Європи"

Наступного тижня Єврокомісія має оприлюднити звіт щодо прогресу України на шляху до ЄС. Європейська комісія може порекомендувати почати переговори.

"Я вважаю, що Україна заслуговує на позитивну відповідь Європи, оскільки необхідно заохочувати український уряд й українське суспільство продовжувати реформи для членства у Європейському Союзі. Навіть якщо це довгий шлях, варто пройти його крок за кроком", наголосив Президент (EESC).

Під час візиту Олівер Рьопке (крайній ліворуч) з колегами відвідали Церкву Андрія Первозванного в Бучі

Поїздку до України Олівер Рьопке (крайній праворуч) завершив візитом на ірпінське підприємство Ecosoft, яке відновило роботу після руйнувань та експортує свою продукцію до ЄС та інших країн. Фото: "Рубрика"

На його думку, своєю боротьбою за свободу, незалежність і суверенітет Україна ви відкрила двері у ЄС для себе й інших країн-кандидатів.

"Я думаю, що ми всі повинні бути вдячні за вашу боротьбу і повинні проявити солідарність", — переконаний Олівер Рьопке.

Це був перший візит президента Європейського економічного і соціального комітету (EESC) Олівера Рьопке до України, але точно не останній, зауважив він: "Ми обов'язково повернемося".

Як писала Рубрика, Європарламент підтримав Ukraine Facility: які заходи можуть бути профінансовані у соціальній сфері? Читайте в нашому матеріалі докладніше.

Також Уряд передав Європейській комісії попередній проєкт плану для програми Ukraine Facility, яка передбачає допомогу Україні в розмірі 50 млрд євро на наступні 4 роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: