fbpx
Сьогодні
15:59 03 Лис 2023

Уперше в історії жінка очолила ВМС Сполучених Штатів: що відомо

Фото: Defense Department

Сенат США затвердив раніше призначену адмірала Лізи Франчетті командувачкою Військово-морських операцій США, яка стала першою жінкою на цій посаді.

Про це інформує Рубрика із посиланням на Defense News.

Франчетті також стала першою жінкою, яка увійшла до Об'єднаного комітету начальників штабів США.

В останні місяці вона виконувала обов'язки командувачки ВМС на посаді віцеголови.

За інформацією пресслужби ВМС США, Ліза Франчетті служить в американських ВМС з 1985 року.

Фото: U.S. State Department

Народилася 25 квітня 1964 року в місті Рочестер штату Нью-Йорк.

Навчалася в Школі журналістики Північно-Західного університету (Еванстон, штат Іллінойс), здобула ступінь бакалавра наук у галузі журналістики та відзнаку кафедри історії.

Під час навчання приєдналася до програми підготовки офіцерів запасу ВМС і 1985 року була призвана на службу.

Згодом Ліза Франчетті навчалася у Воєнному коледжі ВМС в Ньюпорті, штат Род-Айленд, отримала ступінь магістра з організаційного менеджменту в Університеті Фенікса.

Франчетті командувала Шостим флотом ВМС США, який охоплює Європу та Африку, була директоркою зі стратегії, планів і політики Об'єднаного штабу міноборони США.

Вона є також другою жінкою в історії ВМС США, яка отримала звання чотиризіркового адмірала.

У липні 2023 року президент Джо Байден висунув її на посаду керівниці американських ВМС.

Жінки в ЗСУ

Нагадаємо, чисельність військовослужбовиць ЗСУ збільшилась на 40 відсотків порівняно з 2021 роком.

"За 2 роки кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч – зараз проходить службу майже 43 тисячі військовослужбовиць", – зауважили у Міноборони.

Наголошується, що Міністерство оборони скасувало всі обмеження для доступу військовослужбовиць до будь-яких посад.

Так, раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, зв'язківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів. На сьогодні жінка в армії може бути водієм, гранатометником, заступником командира розвідувальної групи, командиром бойової машини піхоти, ремонтником, кулеметником, снайпером тощо.

Жінкам також надана можливість для здобуття військової освіти всіх рівнів. Зокрема, у 2019 році уряд дозволив вступати до військових ліцеїв дівчатам. Опановувати можна ті ж самі спеціальності, що й чоловікам, та в подальшому служити за широким переліком посад.

Крім того, Міноборони організувало системну роботу щодо підвищення рівня компетентності особового складу із забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків.

Аспекти рівноправності на сьогодні враховуються під час розроблення нормативно-правових актів. Так, усі документи, які розробляє Міноборони, проходять гендерну експертизу.

Також ведеться регулярна робота щодо заходів із запобігання сексуальним домаганням й іншим порушенням прав людини, зокрема гендерно зумовленим – домашньому насильству, дискримінації на робочому місці тощо.

"Україна продовжує інтегрувати стандарти НАТО у ЗСУ, зокрема, у сфері гендерної рівності. Ми чітко слідуємо принципам Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 та стратегічним плануючим документам, які гарантують рівні права жінок і чоловіків у ЗСУ", – підкреслили в Міноборони.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: