fbpx
Сьогодні
09:25 01 Лис 2023

Блокування кордону з РП: ЄС запевнив, що страйк польських перевізників не змінить умови "транспортного безвізу"

Фото: strazgraniczna.pl

Угода про лібералізацію перевезень між Україною та Євросоюзом (ЄС) діятиме до липня 2024 року, як і прописано в договорі, запевнив Директорат Єврокомісії з питань мобільності (DG MOVE) на переговорах із Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури.

Про це поінформував заступник міністра Сергій Деркач у Facebook, пише Рубрика.

Чиновник повідомив, що на зустрічі з представниками DG MOVE він представив позицію щодо вимог польських перевізників. При цьому наголосив, що Україна розраховує на підтримку Євросоюзу в питанні забезпечення повноцінної роботи кордону.

"Провели переговори з керівництвом Директорату Єврокомісії з питань мобільності (DG MOVE). Основна тема – взаємодія щодо погроз польських перевізників перекрити кордон (між Україною та Польщею – ред.) і забезпечення стабільної роботи пунктів пропуску.

Маємо запевнення від європейських колег, що вимоги перевізників не призведуть до змін Угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС", наголосив Деркач.

Як зазначив заступник міністра, "транспортний безвіз" діятиме як мав би – до липня 2024 року.

"Визначили конкретні кроки, як DG MOVE може сприяти вирішенню ситуації", – зазначив чиновник.

Як відомо, Україна не обирала варіант перенесення всієї логістики на сушу. Такі умови виникли через російське вторгнення та морську блокаду, зазначив заступник міністра.

"У таких умовах ми повинні забезпечити нормальне функціонування "Шляхів солідарності" і підтримку нашої економіки. Без будь-яких блокад", – уточнив Деркач.

Раніше повідомляли, що Мінвідновлення отримало повідомлення про підготовку блокади пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Своєю чергою відомство ініціювало зустріч з офіційними представниками Польщі та Єврокомісії (ЄК) для забезпечення стабільної роботи кордону.

Польські перевізники пригрозили з листопада перекрити всі пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

Зауважимо, що польські перевізники пригрозили з листопада перекрити всі пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • неможливості реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до системи "Шлях".

Раніше перевізники в Польщі обмежувались блокуванням одного пункту пропуску, а тепер планують перекрити усі наявні в'їзди з України.

Нагадаємо, у травні Євросоюз дозволив п'яти країнам, які межують з Україною, ввести заборону на продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку. При цьому транзит таких вантажів дозволений для експорту в інші країни. Термін дії цієї заборони мав закінчитися 15 вересня.

При цьому на початку вересня Болгарія, Угорщина, Румунія, Словаччина, зокрема і Польща виступили за продовження заборони на імпорт українського зерна у ці країни до кінця року.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: