fbpx
Сьогодні
10:49 25 Жов 2023

Опитування: у боротьбі з корупцією більшість українців бачать позитивні зрушення

English version here

Третина українців переконана, що останні новини про затримання й арешти хабарників, говорять про безнадійну корумпованість та відсутність будь-яких змін. Однак понад половина громадян вважають, що спроба подолати корупцію в країні відбувається та бачать у цьому позитивні зрушення.

Про це пише Рубрика, посилаючись на результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 29 вересня − 9 жовтня.

Як зазначили соціологи, більшість українців − 59% − вважають, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією та позитивні зрушення.

"Водночас істотна частка респондентів обирали варіант відповіді, що останні справи є свідченням "безнадійної корумпованості України і позитивних змін немає" (34%)", підкреслили у КМІС.

Боротьба з корупцією, опитування

Фото: КМІС

Фахівці наголошують, що раніше не ставили запитання у такому формулюванні, тому важко однозначно говорити про динаміку настроїв.

Разом з цим повідомляють, що узимку 2022-2023 років КМІС проводив опитування щодо стану корупції. Тоді одним із запитань було "Як ви вважаєте, наскільки ефективно органами влади України ведеться боротьба з корупцією?".

"Якщо в 2018 році 25% відповіли "скоріше ефективно", то взимку 2022-2023 року – 50%. Тому ми можемо обережно припускати, що зараз думки українців щодо боротьби з корупцією більш оптимістичні, ніж були до широкомасштабного вторгнення (і порівняно з тим, що було до Революції Гідності)", підкреслили соціологи.

Повідомляють, що із Заходу на Схід стає менше тих, хто вважає, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією. Хоча при цьому в інших регіонах, крім Сходу, більше тих, хто позитивно оцінює ситуацію.

Боротьба з корупцією, опитування

Фото: КМІС

Зокрема, на Заході:

  • 65% вважають, що боротьба є,
  • проти 32%, які, навпаки, вважають Україну "безнадійно корумпованою".

У Центрі співвідношення 60% проти 34%, на Півдні – уже 53% проти 40%.

На Сході вже трохи більше тих, хто негативно оцінює ситуацію – 49% проти 45%, які вважають, що боротьба з корупцією є.

Також КМІС помітив, що готовність до територіальних поступок залежно від того, як оцінюють боротьбу з корупцією в Україні. Зокрема, серед тих, хто негативно оцінив ситуацію з корупцією, 25% готові до територіальних поступок. А серед тих, хто бачать позитивні зрушення, – лише 4%.

Разом з цим, навіть серед тих, хто критично сприймає ситуацію з корупцією: переважна більшість (66%) виступають проти територіальних поступок (серед тих, хто позитивно оцінює ситуацію – 88% проти поступок).

Дослідження проходило 29 вересня − 9 жовтня. Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 010 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3% для показників, близьких до 25%, 2,1% − для показників, близьких до 10%, 1,5% − для показників, близьких до 5%.

Зазначають, що за умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення.

Нагадаємо, що в Україні вперше судом ухвалено рішення про виплату винагороди викривачу корупції, яка становитиме 13 млн 299 тис. 950 грн.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: