fbpx
Сьогодні
12:23 30 Жов 2023

Українцям готують смарт-мобілізацію: чи будуть повістки в "Дії"?

Міністерство цифрової трансформації має намір запустити пілотний проєкт "смарт-мобілізації", коли людина, яка добровільно йде служити до Збройних сил України, сама собі обирає спеціальність, на яку хоче мобілізуватися. Крім того, в Україні не роздаватимуть повістки військовозобов'язаним через додаток "Дія", таке нововведення навіть не планується.

Як інформує Рубрика, про це розповів глава Мінцифри Михайло Федоров в інтерв'ю РБК-Україна.

Міністр розповів, що наразі триває робота над пілотом цієї програми і вже за місяць-два його планують запустити.

"Ми будемо запускати пілот на операторів дронів. Людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися", — сказав Михайлов.

Він додав, що у пілоті проєкту передбачають, що "повинно змінитися все".

Зокрема, не треба буде йти у військомат. Після онлайн-тесту передбачається зустріч із рекрутером, де заявнику пояснюють, де він може служити.

Якщо той підходить за характеристиками, його відправляють на навчання.

Міністр запевнив, що на навчаннях будуть не просто знайомити з базовими речами, а й розповідати, що таке ситуаційна обізнаність, працюватимуть фахові експерти з поля бою тощо.

"І найголовніше: якщо ти залишиш заявку і пройдеш рекрутерів і тести, ти проходиш навчання, ти точно потрапляєш в роту ударних дронів і ти точно потрапляєш на ту посаду, на яку ти мобілізував себе", — сказав міністр.

Після запуску пілоту в уряді будуть дивитися скільки людей мобілізуються самостійно, як вони проходитимуть відбір, як після цього будуть служити, яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть вмотивовані та ефективні.

Це може бути першим кроком, щоб запустити подібну умовну "смарт-мобілізацію", розповів Федоров.

"Тоді буде інша якість мотивації. Але це гіпотеза. І нам потрібно її протестувати. Ми будемо робити такий пілот. Я сподіваюся, що ми розв'яжемо всі нормативно-правові проблеми, які є, подолаємо бар'єри та зможемо побудувати такий новий шлях і протестувати, наскільки це працює ефективно", — зазначив міністр.

Чи будуть повістки у "Дії"?

Віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що в Україні не роздаватимуть повістки військовозобов'язаним через додаток "Дія".

Крім того, таке нововведення навіть не планується.

"Не буде повісток у "Дії". Мені здається, що поки я працюю міністром, все, про що ми говоримо – ми потім дотримуємося наших слів. Тому можу сказати вам впевнено, що не буде повісток у "Дії", – зазначив він.

Нагадаємо, у березні 2023 року військовий комісар Харківського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) Володимир Арап заявив, що в майбутньому люди зможуть отримувати повістки через "Дію", а виклики в ТЦК будуть здійснюватися в електронному вигляді.

Пізніше цю тезу спростували і в Центрі протидії дезінформації і в Міністерстві цифрової трансформації.

А віце-прем'єр-міністр Михайло Федоров заявив, що в Україні запустити видачу повісток через месенджери технічно неможливо, принаймні цього року.

У свою чергу, народний депутат з фракції "Слуга народу" Федір Веніславський розповів, що у Верховній раді розглядають можливість вручення повісток через месенджери.

На даний час, для оновлення своїх даних військовозобов'язаних українців закликають особисто прийти до територіальних центрів комплектування та соцпідтримки, щоб держава мала реальну картину наявних наразі в країні резервів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: